Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Corona leidt tot exceptionele groei spaartegoeden

Corona leidt tot exceptionele groei spaartegoeden
29 jan 2021 om 08:35

Het spaargeld dat Nederlandse huishoudens aanhouden bij Nederlandse banken is in 2020 flink gegroeid. Dit meldde De Nederlandsche Bank vrijdag.

Nederlandse huishoudens stalden in 2020 bijna 42 miljard euro op hun (spaar)rekeningen bij Nederlandse banken. Dat is twee keer zoveel als in 2019.

Onder meer het grotendeels op peil blijven van het beschikbare inkomen en lagere consumptie tijdens de coronacrisis liggen hier volgens DNB aan ten grondslag.

“Bij het onderbrengen van deze besparingen lijken de huishoudens een voorkeur te hebben voor liquide spaarvormen, aangezien het overgrote deel van de besparingen terecht kwam op betaalrekeningen en vrij opneembare spaarrekeningen.”

Nederlandse huishoudens hadden eind 2020 ruim 487 miljard euro op hun betaal- en spaarrekeningen bij Nederlandse banken staan. Dat is dus bijna 42 miljard euro meer dan een jaar eerder.

Vergeleken met voorgaande jaren is de toename van de spaar- en betaaltegoeden bij banken volgens DNB exceptioneel hoog. In 2019 bedroeg deze nog 21 miljard euro, de jaren daarvoor namen de tegoeden nog minder hard toe.

Het beschikbare inkomen van de meeste huishoudens bleef mede door de omvangrijke overheidssteun op peil, terwijl de coronalockdowns en economische onzekerheid zorgden voor een forse daling van de consumptie.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.