Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 28 januari 2021 10:59

Beursupdate: AEX fors lager

De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend fors lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 1,7 procent tot 637,04 punten. 

De mondiale aandelenmarkten vielen op woensdag al terug en de daling zette vanochtend door in zowel Azië als Europa, zo merkten analisten van SEB op, daarbij ook wijzend op de hype op Reddit-forums om enkele hevig geshorte aandelen en masse op te kopen.

"Apple en Facebook kwamen woensdagavond ook nog eens met beter dan voorziene resultaten, maar de aandelen vielen terug nabeurs, net als Tesla dat juist met lager dan voorziene cijfers kwam", aldus de marktvorsers. 

Wat exact de flinke daling op de beurzen vanochtend teweeg brengt, is volgens SEB niet duidelijk. "In de Verenigde Staten zijn de waarderingen wel erg hoog. In Europa kan de daling mogelijk worden toegeschreven aan de problemen rond de uitrol van coronavaccins", aldus de analisten van SEB. 

Ook marktenexpert Tom Simonts van KBC, zag niet meteen specifieke redenen voor de terugval. “Een beetje winst van tafel nemen." 

Bovendien duikt een mutatie van het coronavirus steeds vaker op, hetgeen de druk bij overheden opvoert om mensen zo snel mogelijk te laten vaccineren. 

"Beleggers vragen zich af of de recente rally niet te ver is doorgeschoten", aldus strateeg Tai Hui van JP Morgan Asset Management. 

"En verder is het wachten op het gros van de jaarresultaten”, aldus Simonts. Uit de Verenigde Staten komen later vandaag onder meer cijfers van American Airlines, McDonald's, Mastercard en Visa. 

De euro/dollar noteerde op 1,2106. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,2105 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,2103 op de borden. De olieprijzen daalden met 0,4 procent. 

Naast een stroom aan bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag ook oog voor onder meer de voorlopige economische groei in Amerika in het afgelopen kwartaal. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen noteerde Unibail-Rodamco-Westfield onderaan met een verlies van 5,2 procent. Woensdag won het vastgoedfonds nog 20 procent. Berenberg verhoogde vanochtend wel het koersdoel voor Unibail van 52,00 naar 60,00 euro bij handhaving van het Houden advies.

ASMI verloor daarnaast 4,4 procent, terwijl uitzender Randstad 4,3 procent prijs moest geven na een negatief analistenrapport, aldus handelaar Bert van der Pol van Today's Group. ASMI, maar ook ASML en Besi kregen een tik na een voorzichtige kwartaaloutlook van het Zuid-Koreaanse Samsung. Ook STMicroelectronics rekent op minder omzet dit kwartaal dan vorig kwartaal. Bierbrouwer Heineken hield met een min van 0,4 procent de verliezen beperkt.

In de AMX was flitshandelaar Flow Traders de witte raaf met een winst van 2,4 procent. Besi was de grootste daler met 5,4 procent. 

In de AScX verloor Avantium 6,9 procent. Avantium heeft meer tijd nodig om te voldoen aan de voorwaarden voor een definitieve investeringsbeslissing om een commerciële FDCA-fabriek in Delfzijl te bouwen. Vanwege de aanhoudende onzekerheid en de beperkte zichtbaarheid rond het belang in Worley, verlaagde Degroof Petercam heeft koersdoel van 8,00 naar 7,40 euro bij handhaving van het koopadvies. 

RoodMicrotec daalde 8,0 procent na cijfers en Fastned won 5,3 procent na een koopadvies van Berenberg.

De Aandeelhouder TV

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

maart 5, 2021

AEX week 9 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak