Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Philips profiteert van vraag naar Connected Care

Philips profiteert van vraag naar Connected Care
25 jan 2021 om 07:17

Philips heeft in het vierde kwartaal van 2020 bij een grofweg stabiele omzet de winst zien oplopen dankzij een hogere marge. Dit bleek maandag uit cijfers van het healthtechbedrijf.

In het afgelopen kwartaal boekte Philips een omzet van 6,0 miljard euro, terwijl analisten hadden gerekend op ruim 5,9 miljard euro, grofweg gelijk aan de omzet een jaar eerder. 

De divisie Diagnosis & Treatment droeg met 2,5 miljard euro flink bij aan de omzet, terwijl Connected Care 1,6 miljard euro bijdroeg. De omzet uit Personal Health kwam uit op 1,8 miljard euro.

Dit komt neer op een vergelijkbare omzetstijging van 7 procent, waarbij de stijging bij Connected Care het grootst was met maar liefst 24 procent. Analisten hadden gerekend op respectievelijk 4,6 en 15,3 procent.

Vooral de sterke vraag naar beademingsapparatuur deed de Connected Care-divisie goed, zo hadden de analisten van Citi Research vooraf al voorzien. 

De andere twee divisies, Diagnosis & Treatment en Personal Health, lieten een groei op vergelijkbare basis zien van 1 en 5 procent. Analisten hadden gerekend op 1 tot 3 procent.

Philips meldde ook een vergelijkbare orderinstroom van 7 procent.

Het aangepaste EBITA-resultaat kwam afgelopen kwartaal uit op meer dan 1,1 miljard euro tegen iets minder dan 1,1 miljard euro een jaar eerder en een analistenverwachting van ruim 1,1 miljard euro. De bijbehorende marge werd ingeschat op 18,9 procent, maar kwam daadwerkelijk uit op 19,0 procent, tegenover 17,9 procent in de laatste drie maanden van 2019.

Onder de streep restte een nettowinst van 607 miljoen euro. Dit is meer dan de 556 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2019, terwijl analisten hadden gerekend op 636 miljoen euro.

Philips boekte in het vierde kwartaal 123 miljoen euro aan kostenbesparingen, waarmee de teller in heel 2020 uitkwam op 447 miljoen euro. Daarmee is tussen 2017 en 2020 voor 1,9 miljard euro aan besparingen gerealiseerd, wat meer is dan de beoogde 1,8 miljard euro.

Philips wil over 2020 een dividend uitkeren van 0,85 euro per aandeel.

Jaarcijfers

Afgelopen jaar behaalde Philips een omzet van 19,5 miljard euro, wat met een aangepaste EBITA-marge van 13,2 procent een nettowinst opleverde van 1,2 miljard euro.

Philips rekende zelf op een "bescheiden" omzetgroei, met een aangepaste EBITA-marge rond het niveau van vorig jaar, toen dit ook 13,2 procent was.

De consensus voorzag voor heel 2020 een vergelijkbare omzetgroei van 2,2 procent met een aangepaste EBITA-marge van 13,1 procent. 

Voor het lopende jaar mikt de consensus op een vergelijkbare omzetgroei van 2,4 procent en een marge van 13,8 procent.

Maandag zei Philips voor 2021 nog altijd onzekerheid te zien door de coronacrisis. De onderneming rekent op een lage enkelcijferige omzetgroei op vergelijkbare basis, aangejaagd door de groei bij Diagnosis & Treatment en Personal Health, maar wat deels weer teniet wordt gedaan door de omzetontwikkeling bij Connected Care. 

Daarnaast mikt Philips op een stijging van de aangepaste EBITA-marge met 60 tot 80 basispunten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Philips

*

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!