Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 25 januari 2021 18:59

Europese beurzen doen stap terug

De aandelenmarkten in Europa gingen maandag met verliezen de dag uit. De Stoxx Europe 600 index sloot 0,8 procent lager op 405,13 punten en de Duitse DAX verloor 1,7 procent tot 13.643,95 punten. De Franse CAC 40 liet 1,6 procent gaan op 5.472,36 punten en de Britse FTSE 100 leverde 0,8 procent in tot 6.638,85 punten.

"De aandelenmarkten begonnen de dag al zwak, maar de verkoopdruk nam toe gedurende de dag", zo zag marktanalist David Madden van CMC Markets. Volgens Madden maken beleggers zich zorgen dat de strengere extra restricties een economisch herstel doen vertragen en dat weegt momenteel op het vertrouwen in de markt", aldus de analist.  

Volgens Madden zal het Verenigd Koninkrijk de reisrestricties verder aanscherpen. Frankrijk heeft al een avondklok in heel het land en er zijn volgens de analist geruchten dat er een derde nationale lockdown komt.  

"De laatste cijfers uit de Franse dienstensector onderstrepen de impact van de huidige maatregelen, dus een nieuwe lockdown zou de economie nog harder raken", aldus Madden. De analist stelde dat de uitrol van de coronavaccins in de Europese Unie traag verloopt en dat dit beleggers eveneens bezig houdt. "Het lijkt erop dat de huidige restricties in Europa niet snel teruggeschroefd zullen worden."

De uitrol van het vaccin in het Verenigd Koninkrijk loopt volgens Madden wel voorspoedig ten opzichte van andere Europese landen. "Dit is de reden waarom de FTSE 100 en de FTSE 250 niet zo'n grote koersval lieten zien als andere Europese indices."

Madden merkte op dat luchtvaartmaatschappijen vandaag de gebeten hond zijn en wees op uitspraken van de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock, die waarschuwde dat er strengere maatregelen zullen komen gericht op mensen die van buiten het Verenigd Koninkrijk het land invliegen. De restricties zijn vermoedelijk gericht op hoe lang mensen in quarantaine moeten nadat zij het land zijn binnengekomen.  

Op macro-economisch vlak was er een tegenvaller in de vorm van een zwakke Ifo index voor het Duitse ondernemersvertrouwen. De index daalde van 92,2 in december tot 90,1 in januari. Madden wees daarbij in het bijzonder op de daling van de verwachtingsindex voor nieuwe orders.

De euro/dollar handelde licht lager op 1,2130. Olie werd een half procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

In Amsterdam ging Prosus aan de leiding met een koerswinst van bijna 4 procent. De Chinese app Kuaishou wil miljarden ophalen in Hongkong met een beursgang. Grootaandeelhouder is Tencent, waar Prosus op zijn beurt weer een groot belang in heeft. Het aandeel Tencent steeg in Hongkong bijna 11 procent.

Verder won Philips na cijfers meer dan 2 procent. De kwartaalcijfers van Philips waren iets beter dan verwacht. Berenberg sprak dan ook van nette resultaten. Daarnaast kondigde Philips vanochtend een paar nieuwe opdrachten aan.

Financials stonden onder druk. Deutsche Bank, Société Générale en ING leverden zo'n 4 procent in.

Speculatie over reisbeperkingen vanwege het coronavirus zetten luchtvaartaandelen maandag onder druk. Air France-KLM, Lufthansa en easyJet leverden 3 tot 7 procent in. TUI hield de schade nog beperkt met een verlies van circa 1 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerden de indexen op Wall Street gemiddeld een half procent lager.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2021

April hele vervelende beursmaand

april 9, 2021

AEX week 14 2021 – Pauze voor de bulls….

april 9, 2021

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

april 9, 2021

Kooptip: SBM Offshore veel te laag gewaardeerd ⚓ | Deze Week in het DAH Magazine #shorts

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:59

  TA van Edward Loef – Het zaaien en oogsten van rendementen

 • 08:37

  Zeven Chinese bedrijven plekje op zwarte lijst & Europa opent status quo

 • 17:54

  TA van Edward Loef – Brandstofaandelen zonder brandstof?

 • 15:03

  Aandeel KPN: nieuwe overnamegeruchten stuwen koers KPN

 • 14:58

  De AEX en BEL20 zien beide twee wijzigingen

 • 08:27

  Aanzet minimale vennootschapsbelasting gegeven & CEO Credit Suisse wankelt

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Instapmomenten Ford, GM & Tesla

 • 15:35

  Aandeel Alibaba: bevindt zich in het vizier van de Chinese overheid

 • 09:03

  ETF van de week: WisdomTree Physical Palladium (VZLB)

Masterclasses

 • 15 april

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
09 apr 17:02 Redactie

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

09 apr 16:45 Nico Inberg

Dit weekend in het Beursmagazine [Video]

09 apr 09:55 Nico Inberg

Dubbele pet zakenbank bij emissie Viacom