Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Drukke week met bedrijfscijfers en rentebesluit Fed

Drukke week met bedrijfscijfers en rentebesluit Fed
24 jan 2021 om 15:05

Het Nederlandse cijferseizoen is inmiddels van start, met afgelopen week de resultaten van indexzwaargewicht ASML, die goed werden ontvangen en beloond werden met een fraaie koerswinst.

Maandag is Philips aan de beurt. Philips heeft in het vierde kwartaal van 2020 een stabiele omzet geboekt, terwijl de winst wat opliep dankzij een hogere marge, zo verwachten analisten.

Dinsdag volgt dan NSI, woensdag KPN, donderdag Sligro en vrijdag Signify en WDP.

Internationaal is het helemaal een drukke week. Maandag is nog rustig, maar de dagen daarna puilt de agenda uit. Komende week zijn de grote Amerikaanse techbedrijven aan de beurt, met op dinsdag Microsoft en woensdag Apple, Facebook en Tesla.

Andere grote namen komende week zijn Texas Instruments, Samsung, McDonald’s, SAP en Chevron.

Maar niet alleen de bedrijfsagenda is goed gevuld, dit geldt ook voor macro-economische planning. Maandag is er het Duitse ondernemersvertrouwen van Ifo, dinsdag volgt dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen samengesteld door de Conference Board en halverwege de week is er eerst aandacht voor het consumentenvertrouwen in Duitsland en Frankrijk en ’s avonds voor het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

Donderdag zal de markt vooral letten op de Duitse inflatie, de Amerikaanse steunaanvragen en de groei in de VS, terwijl vrijdag er groeicijfers uit Duitsland en Frankrijk zijn en het Amerikaanse consumentenvertrouwen berekend door de universiteit van Michigan.

De Amerikaanse economie toonde een spectaculair herstel van ruim 33 procent in het derde kwartaal. Voor het vierde kwartaal wordt een veel lager cijfer verwacht, aldus economen van InsingerGilissen, maar nog altijd wel positief: +4,3 procent geannualiseerd. De echte groei op kwartaalbasis, dat wil zeggen niet-geannualiseerd, is dus niet veel meer dan 1 procent, maar nog wel positief.
 
Voor Frankrijk wordt een dag later waarschijnlijk een krimp van 4,7 procent bekendgemaakt, “na een wel zeer sterk herstel van 18,7 procent in het derde kwartaal”. 

In Duitsland wordt een gematigde krimp van 0,6 procent verwacht, na ook een veel zwakker herstel van 9 procent in het derde kwartaal. “De strengere lockdown maatregelen in Europa resulteren dus in negatieve economische groei op kwartaalbasis, waar dit in de VS nog net niet het geval is”, aldus InsingerGilissen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.