Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: kansen voor dollar

Valuta: kansen voor dollar
22 jan 2021 om 11:28

De euro lijkt ten opzichte van de dollar zijn hoogste punt voorlopig te hebben gehad, gesteld dat de Amerikaanse economie vanaf nu dankzij de diverse steunmaatregelen aan kracht wint en ingrepen op monetair vlak van de dollar een gevraagde munt maken.

“Op basis van wat we aan diverse inschattingen nu hebben staan denken wij dat de opwaartse risico’s bij de dollar liggen”, aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News.

ABN AMRO gaat voor de Verenigde Staten uit van een sterkere economische groei, een minder verruimingsgezinde Federal Reserve en hogere rentes, factoren die de dollar moeten ondersteunen.

De bank verwacht dat het opkoopprogramma met de huidige snelheid doorgaat tot tenminste eind 2021. “Voor 2022 verwachten we dat de Fed gaat taperen, dus dat de hoeveelheid aankopen afneemt. De eerste renteverhoging verwachten wij in 2023 en we denken dat de Fed uiterst langzaam de rente zal verhogen. Dit gebeurt niettemin veel eerder dan in ons vorige scenario en ook eerder dan de meeste andere belangrijke centrale banken”, aldus Boele.

ABN AMRO heeft zijn ramingen in voor de euro/dollar aangepast en gaat nu uit van een opleving van de Amerikaanse munt met voor het eind van dit jaar een voorlopig koersdoel van 1,15 dollar tegen eerder 1,25 dollar. Voor het eind van 2022 heeft de bank 1,10 dollar in de ramingen staan, waar het eerder uitging van 1,30 dollar.

In een rustige en afwachtende markt verwacht de valutaspecialist van ABN AMRO dat het eerstvolgende richtpunt het rentebesluit van de Federal Reserve van aanstaande woensdag is.

De macro-economische agenda van vrijdag bood een reeks voorlopige inkoopmanagersindices die voor de Britten een scherpe daling met zich meebracht en dan met name voor de dienstensector die aanvankelijk tegen het groeimoment aanzat, maar in januari volgens de voorlopige cijfers stevig kromp. In Duitsland en de eurozone was er in de industrie nog wel sprake van groei, maar in mindere mate dan in december. Frankrijk zag de industrie in de voorlopige metingen wel iets harder groeien.

De macro-economische agenda voor de Verenigde Staten bevat vanmiddag de voorlopige inkoopdata over januari van de industrie en de dienstensector, de verkopen van bestaande huizen in december en de wekelijkse olievoorraden, uitgesteld van woensdag in verband met Martin Luther King Day van maandag en de inauguratie van Joe Biden als president op woensdag.

De euro noteerde vrijdag 0,1 procent hoger op 1,2176 dollar. De Europese munt noteerde 0,6 procent hoger op 0,8908 Britse pond. Het Britse pond daalde vrijdag 0,5 procent en noteerde op 1,3667 dollar. De dollar noteerde 0,2 procent hoger op 6,4768 Chinese yuan. De dollar steeg vandaag 0,2 procent en noteerde daarmee op 103,6785 yen. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.