Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: PostNL sluit 2020 sterk af

Uitgelicht: PostNL sluit 2020 sterk af
22 jan 2021 om 20:20

Het aandeel PostNL vond afgelopen week opnieuw de weg omhoog, nadat bleek dat het postbedrijf 2020 sterk heeft afgesloten. Het aandeel sloot vrijdag op 3,40 euro, waardoor er op een weekbasis een winst kon worden genoteerd van ruim 10 procent.

PostNL heeft in het afgelopen jaar flink geprofiteerd van de coronacrisis, waarbij mensen vanuit huis massaal winkelden. Het aandeel won in 2020 maar liefst 46 procent en in de eerste weken van dit jaar steeg het aandeel verder, mede geholpen door een sterke decemberperiode, zo bleek afgelopen week na publicatie van voorlopige cijfers.

PostNL overtrof in 2020 de verwachtingen flink, dankzij de tweede lockdown in Nederland sinds half december. PostNL bezorgde afgelopen jaar 337 miljoen pakketten, een recordaantal, en goed voor een volumegroei van 19,2 procent. In het vierde kwartaal bedroeg de volumegroei van pakketten zelfs bijna 30 procent.

De verwachte totale omzet over 2020 bedraagt 3,250 miljard euro. De genormaliseerde EBIT komt naar verwachting uit op circa 240 miljoen euro, fors meer dan eerder aangegeven door het postbedrijf. PostNL mikte voor 2020 op een genormaliseerde EBIT van minimaal 175 miljoen euro.

Jefferies sprak van een buitengewone prestatie in de laatste weken van 2020 en KBC Securities zag aanleiding om het koersdoel te verhogen van 3,40 naar 3,70 euro bij handhaving van het koopadvies. Op vrijdag volgden ook ING en Degroof Petercam met koersdoelverhogingen en zijn zelfs nog optimistischer gestemd dan KBC. Bij Degroof ging het koersdoel naar 4,00 euro, bij ING zelfs naar 4,35 euro.

Ook volgens analist Martin Crum van IEX oogt PostNL nog steeds onverminderd aantrekkelijk, ondanks de recente koersrally. “Een forward k/w van slechts goed negen bij een dividendrendement dat richting de 8 procent loopt, is bescheiden, zeker afgezet tegen een Deutsche Post”, aldus de analist, er wel op wijzend dat het Duitse postbedrijf fors groter is dan het lokaal opererende PostNL. “Bpost is beter vergelijkbaar met PostNL, maar de Belgen kampen (nog) met de nodige issues, waaronder een ongelukkige overname in de VS”, aldus Crum.

Dividend

De vrije kasstroom kwam uit op 185 miljoen euro, waardoor PostNL genoeg mogelijkheden ziet om een dividend uit te kunnen keren over 2020. Op de komende aandeelhoudersvergadering zal er een dividendvoorstel worden gedaan.

De sterker dan voorziene resultaten bieden volgens ING zicht op een veel hoger dividend dan voorzien. Op basis van het genormaliseerde totaalresultaat in 2020 van vermoedelijk 195 miljoen euro kan het dividend 0,28 euro per aandeel zijn, uitgaande van de onderkant van de payout-ratio van 70 tot 90 procent. In combinatie met een interim-dividend voor de eerste helft van 2021, kan dit leiden tot een dividenduitkering van maar liefst 0,37 euro per aandeel. ING denkt dat het dividend dit jaar verder kan oplopen.

“Het concern is er sneller dan gedacht in geslaagd het vertrouwen van de markt in ieder geval deels terug te winnen, met wat uitzonderlijke rugwind van de lockdownmaatregelen”, aldus Crum van IEX.

Outlook

Voor 2021 mikt PostNL op een genormaliseerde EBIT die hoger is dan het resultaat over 2020, gecorrigeerd voor het exceptionele Covid-19 resultaat van circa 55 miljoen euro.

Ook zal er een verbetering van de bedrijfsresultaten zijn, voornamelijk bij pakketten, maar het postbedrijf waarschuwde ook voor hogere pensioenkosten en aanloopkosten. Daarnaast mag een verdere toename van de vrije kasstroom worden verwacht en een genormaliseerd totaalresultaat dat vergelijkbaar is met dat over 2020.

ING sprak van een voorzichtige outlook wijzend op de lockdown-maatregelen die volgens de bank hier niet in meegenomen lijken te zijn en afgelopen jaar een enorme aanjager bleken. ING verwacht dat deze maatregelen nog wel even van kracht blijven, en een resultaat van circa 210 miljoen euro sluit de bank dan ook niet uit.

De volgende aanjager voor het aandeel PostNL kan volgens ING op 1 maart zijn, als het postbedrijf meer details geeft over Digital Next en de verwachtingen voor langere termijn.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers PostNL

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.