Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 22 januari 2021 21:16

Tech blijft kar trekken in AEX

De Amsterdamse beurs is afgelopen week verder gestegen, opnieuw met hulp van de techaandelen. Op een slot van 660,53 punten, steeg de AEX deze week 1,4 procent. Vorige week vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op 651,73 punten.

"Wereldwijde aandelenbeurzen koersen op recordniveaus en niets lijkt het optimisme te kunnen temperen", volgens investment manager Simon Wiersma van ING.

"Met Joe Biden aan het roer in de VS kunnen we meer stimulering verwachten en, zoals het er nu naar uitziet, zullen centrale banken de geldkraan nog lang niet dichtdraaien."

Biden ingehuld als nieuwe president VS

Biden werd deze week ingehuldigd als 46e president van de Verenigde Staten. De markten kijken de komende tijd vooral naar zijn plannen om de coronapandemie in de VS te bestrijden en nieuwe stimuleringsmaatregelen om de economie te ondersteunen.

Biden onthulde vorige week al de details van een 1.900 miljard dollar groot coronasteunplan, maar het is de vraag of dit plan wordt goedgekeurd door het Amerikaanse Congres.

Volgens strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management is elke vorm van stimulering hard nodig, gezien de verzwakkende arbeidsmarkt in de VS.

Het aantal nieuwe steunaanvragen kwam afgelopen week lager uit dan verwacht, maar ligt met 900.000 stuks nog steeds erg hoog, merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. In december lag dit aantal nog op zo'n 700.000 nieuwe aanvragen.

Inkoopmanagersindexen geven verdeeld beeld

Ondertussen houden de industrie en dienstensector in de VS wel goed stand, zo bleek deze week uit voorlopige inkoopmanagersindices voor de maand januari. De index voor de industrie kwam zelfs op een recordniveau uit.

Econoom Chris Williamson van Markit wees op de hoop dat door de beschikbaarheid van coronavaccins het ergste qua pandemie achter de rug is. Ook rekenen inkoopmanagers op de steun van de nieuwe regering van Joe Biden.

In de eurozone is het beeld anders. In januari groeide de industrie minder hard en kromp de dienstensector verder. Dit betekende ook een daling van de samengestelde index.

Williamson van Markit stelde dat een dubbele dip recessie in de eurozone steeds waarschijnlijker is, nu de coronacrisis weer voor nieuwe lockdowns zorgt. Wel verwacht de econoom dat de tegenwind ditmaal minder sterk is dan bij de eerste coronagolf.

ECB flexibel met PEPP

Veel aandacht ging deze week ook uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De rente en het opkoopprogramma werden conform de verwachting gehandhaafd. Wel bevestigde de ECB in een toelichting dat het PEPP flexibel zal worden ingezet.

De mate waarin de centrale bank blijft opkopen, hangt af van de beoordeling van een gunstig financieringsklimaat, maar dat moet altijd worden gezien in relatie tot het gewenste inflatiepad, zei voorzitter Christine Lagarde, die in dit kader sprak van een kompas en een anker.

"Dit is een iets meer havikachtige benadering dan in de vorige toelichting", volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe.

Verder zei Lagarde in haar toelichting dat de ECB een gemengd beeld ziet van positieve en negatieve trends voor de Europese economie, met risico's die nog steeds omlaag gericht zijn, maar minder nadrukkelijk.

Duidelijk negatief is de heropleving van de coronacrisis, met de opkomst van nieuwe varianten van het virus, die heeft geleid tot hernieuwde lockdownmaatregelen. De ECB verwacht dat dit in het vierde kwartaal tot een economische krimp heeft geleid.

Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade wees op de noodzaak van overheidssteun in combinatie met monetaire maatregelen, anders wordt het zeer lastig voor de ECB om de rente uiteindelijk weer te verhogen.

De euro/dollar steeg deze week 0,7 procent en noteerde vrijdagmiddag op 1,2165. Olie noteerde vrijdag rond de 53 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Galapagos aan kop met een winst van bijna 9 procent op weekbasis. De Britse toezichthouder keurde deze week reumamedicijn filgotinib goed. Barclays kwam echter met een stevige koerdoelverlaging.

Techfondsen deden het goed; met winsten van 6 tot zo'n 8 procent voor ASMI, Adyen en Prosus.

ASML steeg ruim 6 procent op weekbasis na het openen van de boeken. De cijfers over het vierde kwartaal waren veel sterker dan voorzien. "Maar het gaat natuurlijk om de toekomst”, zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen voor de camera van ABM Financial News.

Voor heel 2020 rekent ASML op een omzet van 15,7 miljard euro. "En daar zijn ze relatief voorzichtig", vindt Versteeg, maar ook anderen analisten zijn die mening toegedaan. CFO Roger Dassen van ASML zei dat meer groei inderdaad mogelijk is, maar dan moeten er niet meer beperkingen "op het geopolitieke vlak en de exportcontrole" komen.

ArcelorMittal verloor deze week meer dan 5 procent. Bank of America, Deutsche Bank en Credit Suisse verhoogden het koersdoel voor de staalreus. 

Hekkensluiter was Unibail-Rodamco-Westfield, met een verlies op weekbasis van bijna 9 procent. Deutsche Bank verlaagde het koersdoel voor Unibail. Deutsche Bank rekent op een vergelijkbare huurkrimp van 25 procent tussen 2020 en 2022. De waarde van het vastgoed zal in deze periode met 35 procent dalen, voorzien de analisten. 

AkzoNobel daalde ruim 4 procent op weekbasis. AkzoNobel mengde zich deze week in de overnamestrijd rond Tikkurila en wil het Finse bedrijf inlijven voor 1,4 miljard euro en zo het Amerikaanse PPG aftroeven. Morgan Stanley vindt het een logische stap van Akzo, maar is wel wat bevreesd voor een biedingsoorlog.

In de AMX ging PostNL aan kop met een plus van ruim 10 procent na een positieve update. De genormaliseerde EBIT bedroeg in 2020 circa 240 miljoen euro, wat fors meer is dan eerder aangegeven door het postbedrijf. Jefferies sprak van een buitengewone prestatie. ING was te spreken over de geruststellende outlook en acht dit jaar een dividend mogelijk van maar liefst 0,37 euro per aandeel, inclusief een interim-dividend voor de eerste helft van 2021.

Door strengere coronamaatregelen in Nederland wordt het vliegverkeer voor KLM verder bemoeilijkt en dreigen duizenden banen verloren te gaan. Verder zouden de onderhandelingen over een nieuwe kapitaalinjectie voor Air France-KLM moeizaam verlopen. Het aandeel verloor bijna 8 procent op weekbasis en was daarmee de grootste daler. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees ook nog op een verkoopadvies van Kepler Cheuvreux.

GrandVision leverde ongeveer een half procent in op weekbasis. De optiekketen realiseerde in het vierde kwartaal op vergelijkbare basis een bescheiden omzetgroei, maar over heel 2020 was er sprake van krimp. De optiekketen verwacht nog steeds overgenomen te worden door EssilorLuxottica.

Bij de smallcaps ging Alfen aan kop met een weekwinst van bijna 9 procent en was BAM de grootste daler met een verlies van ruim 7 procent.

Het lokaal genoteerde Envipco ging er deze week liefst 30 procent op vooruit en Lavide zelfs 64 procent. Ease2pay leverde op weekbasis circa 17 procent in en Hunter Douglas ruim 18 procent.

Onder de kleine aandelen konden de cijfers van Beter Bed op goedkeuring van beleggers rekenen, getuige de koerswinst van 11,5 procent op weekbasis. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel.

De Aandeelhouder TV

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Focus op banencijfers | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 2, 2021

AEX 2 maart 21 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

 • 17:19

  TA van Edward Loef – Speculatief vuurwerk

 • 08:09

  China waarschuwt voor Amerikaanse en Europese asset bubbel – Europa start rood

 • 17:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq future oogt kwetsbaar

 • 12:49

  Gevaar voor AEX-index nog niet geweken en UBER verliest kracht

 • 11:57

  Beursgang Coinbase: Cryptobeurs mogelijk ruim $100 miljard waard

 • 08:17

  optimisme rond de luchtvaartaandelen en olieprijs van $100 wordt aannemelijk

Masterclasses

 • 04 maart

  De Beleggingstips van Nico Inberg

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
04 mrt 07:41 Redactie

3 aandelen om rijk mee te worden

03 mrt 12:53 Maarten Mosselman

Ultra defensief: Gevangenisaandelen

03 mrt 10:34 Van Eck

Mijnbouwers en de stralende supercyclus