Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

PostNL overtreft verwachtingen

PostNL overtreft verwachtingen
21 jan 2021 om 07:26

PostNL heeft in 2020 de verwachtingen flink overtroffen, dankzij de tweede lockdown in Nederland sinds half december, en bevestigde de wens om dividend uit te keren. Dit maakte het postbedrijf donderdag voorbeurs bekend met voorlopige jaarcijfers.

PostNL bezorgde afgelopen jaar 337 miljoen pakketten, een recordaantal, en goed voor een volumegroei van 19,2 procent. In het vierde kwartaal bedroeg de volumegroei van pakketten zelfs bijna 30 procent. 

Van de verstuurde pakketten is naar schatting ongeveer 25 miljoen eenmalig, gerelateerd aan Covid-19. 

Tegelijkertijd behaalde Mail in Nederland in de laatste weken van het jaar een “uitzonderlijk resultaat” nadat er tijdens de lockdown meer wenskaarten en losse post werden verstuurd, aldus PostNL.

Ook leverde de consolidatie van Sandd een positieve bijdrage aan het resultaat van PostNL, doordat er geen verdere integratiekosten waren. Daardoor zijn de volledige synergie-effecten nu zichtbaar in de resultaten, aldus het postbedrijf.

De verwachte totale omzet over 2020 bedraagt 3,250 miljard euro. De genormaliseerde EBIT over 2020 bedroeg naar verwachting circa 240 miljoen euro, fors meer dan eerder aangegeven door het postbedrijf. PostNL mikte voor 2020 op een genormaliseerde EBIT van minimaal 175 miljoen euro.

Het genormaliseerde totaalresultaat bedroeg in 2020 vermoedelijk 195 miljoen euro.

De vrije kasstroom kwam uit op 185 miljoen euro. Dit was onder meer te danken aan het uitzonderlijke bedrijfsresultaat en specifieke acties als het pensioenakkoord, streng werkkapitaalbeheer, de sale-and-lease-back transactie en verdere risico-afbouw van de portefeuille van PostNL door de verkoop van Nexive, PCS, Spotta en Adeptiv, aldus het postbedrijf.

“Onze resultaten waren het gevolg van zeer sterke bedrijfsprestaties bij zowel Pakketten als Mail in Nederland”, aldus CEO Herna Verhagen. “Na de sterke resultaten van het vierde kwartaal verhogen we de resultaatuitkering voor onze mensen. En we belonen ook de mensen die in dienst zijn bij onze sorteer- en bezorgpartners van Pakketten in Nederland met een extra betaling”, aldus Verhagen. 

Ook bevestigde de topvrouw weer dividend uit te willen keren over 2020. Op de komende aandeelhoudersvergadering zal er een dividendvoorstel worden gedaan.

Outlook

Door de aanhoudende ongekende omstandigheden blijft het zicht op de toekomstige ontwikkelingen volgens PostNL beperkt. 

“De lockdown duurt voort, hetgeen leidt tot aanhoudend sterke pakketvolumes maar ook tot extra kosten, bijvoorbeeld om de PostNL-punten in niet-essentiële winkels open te houden.” PostNL veronderstelt dat het effect van Covid-19 op de bedrijfsactiviteiten geleidelijk wegebt in 2021.

Voor 2021 mikt PostNL op een genormaliseerde EBIT die hoger is dan het resultaat over 2020, gecorrigeerd voor het exceptionele Covid-19 resultaat van circa 55 miljoen euro. 

Ook zal er een verbetering van de bedrijfsresultaten zijn, voornamelijk bij pakketten, maar ook hogere pensioenkosten en aanloopkosten. Daarnaast mag een verdere toename van de vrije kasstroom worden verwacht en een genormaliseerd totaalresultaat dat vergelijkbaar is met dat over 2020.

Op 1 maart worden de volledige resultaten gepubliceerd.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Ebusco

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.