AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM donderdag, 21 januari 2021 07:26

PostNL overtreft verwachtingen

In dit artikel vind u onder andere informatie over: PostNL,

PostNL heeft in 2020 de verwachtingen flink overtroffen, dankzij de tweede lockdown in Nederland sinds half december, en bevestigde de wens om dividend uit te keren. Dit maakte het postbedrijf donderdag voorbeurs bekend met voorlopige jaarcijfers.

PostNL bezorgde afgelopen jaar 337 miljoen pakketten, een recordaantal, en goed voor een volumegroei van 19,2 procent. In het vierde kwartaal bedroeg de volumegroei van pakketten zelfs bijna 30 procent. 

Van de verstuurde pakketten is naar schatting ongeveer 25 miljoen eenmalig, gerelateerd aan Covid-19. 

Tegelijkertijd behaalde Mail in Nederland in de laatste weken van het jaar een "uitzonderlijk resultaat" nadat er tijdens de lockdown meer wenskaarten en losse post werden verstuurd, aldus PostNL.

Ook leverde de consolidatie van Sandd een positieve bijdrage aan het resultaat van PostNL, doordat er geen verdere integratiekosten waren. Daardoor zijn de volledige synergie-effecten nu zichtbaar in de resultaten, aldus het postbedrijf.

De verwachte totale omzet over 2020 bedraagt 3,250 miljard euro. De genormaliseerde EBIT over 2020 bedroeg naar verwachting circa 240 miljoen euro, fors meer dan eerder aangegeven door het postbedrijf. PostNL mikte voor 2020 op een genormaliseerde EBIT van minimaal 175 miljoen euro.

Het genormaliseerde totaalresultaat bedroeg in 2020 vermoedelijk 195 miljoen euro.

De vrije kasstroom kwam uit op 185 miljoen euro. Dit was onder meer te danken aan het uitzonderlijke bedrijfsresultaat en specifieke acties als het pensioenakkoord, streng werkkapitaalbeheer, de sale-and-lease-back transactie en verdere risico-afbouw van de portefeuille van PostNL door de verkoop van Nexive, PCS, Spotta en Adeptiv, aldus het postbedrijf.

"Onze resultaten waren het gevolg van zeer sterke bedrijfsprestaties bij zowel Pakketten als Mail in Nederland", aldus CEO Herna Verhagen. "Na de sterke resultaten van het vierde kwartaal verhogen we de resultaatuitkering voor onze mensen. En we belonen ook de mensen die in dienst zijn bij onze sorteer- en bezorgpartners van Pakketten in Nederland met een extra betaling", aldus Verhagen. 

Ook bevestigde de topvrouw weer dividend uit te willen keren over 2020. Op de komende aandeelhoudersvergadering zal er een dividendvoorstel worden gedaan.

Outlook

Door de aanhoudende ongekende omstandigheden blijft het zicht op de toekomstige ontwikkelingen volgens PostNL beperkt. 

"De lockdown duurt voort, hetgeen leidt tot aanhoudend sterke pakketvolumes maar ook tot extra kosten, bijvoorbeeld om de PostNL-punten in niet-essentiële winkels open te houden." PostNL veronderstelt dat het effect van Covid-19 op de bedrijfsactiviteiten geleidelijk wegebt in 2021.

Voor 2021 mikt PostNL op een genormaliseerde EBIT die hoger is dan het resultaat over 2020, gecorrigeerd voor het exceptionele Covid-19 resultaat van circa 55 miljoen euro. 

Ook zal er een verbetering van de bedrijfsresultaten zijn, voornamelijk bij pakketten, maar ook hogere pensioenkosten en aanloopkosten. Daarnaast mag een verdere toename van de vrije kasstroom worden verwacht en een genormaliseerd totaalresultaat dat vergelijkbaar is met dat over 2020.

Op 1 maart worden de volledige resultaten gepubliceerd.


De koers van het aandeel PostNL noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Waarschuwing, Amx_fonds, Kwartaalcijfers

De Aandeelhouder TV

september 27, 2022

Ondanks halvering gasprijs houdt onzekerheid aan

september 27, 2022

Business Class | Aflevering 25 september 2022 | Wierda en Partners Vermogensbeheer

september 27, 2022

Private video

september 26, 2022

ADYEN mag rebounden – 26sep22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

Columns

Nieuw
27 sep 11:14 Ole Hansen

Weekoverzicht grondstoffen: Inflatiebestrijding & Poetin

26 sep 09:33 Cees Smit

Geen vette pret met de FED

25 sep 11:47 Nico Inberg

Deze hedges werken (nog) niet