AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM maandag, 18 januari 2021 19:01

Europese beurzen doen het rustig aan

In dit artikel vind u onder andere informatie over: FR40, PORT20,

De Europese beurzen deden het maandag rustig aan, nu Wall Street gesloten blijft vanwege de viering van Martin Luther King Day.

De Stoxx Europe 600 sloot 0,2 procent in het groen op 408,69 punten. De Duitse DAX sloot 0,4 procent hoger op 13.848,35 punten en de Franse CAC steeg fractioneel tot 5.617,27 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent lager op 6.720,65 punten.

"De volatiliteit op de beurzen bleef laag vandaag, gezien er geen spannende nieuwskoppen waren die het sentiment bepaalden", zo zag marktanalist David Madden van CMC Markets. Daarbij hielden de Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkten de deuren vandaag gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day.

Volgens Madden was het vorige week ook al rustig, in afwachting van het nieuwe steunpakket van aankomend president Joe Biden ter waarde van 1,9 biljoen dollar. De omvang was groter dan voorzien, aldus Madden.  

Volgens de analist zijn er verwachtingen in de markt dat Biden nog meer steunmaatregelen zal aankondigen, gericht op investeringen in infrastructuur en groene energie. "Maar de aankondiging daarvan kan nog weken duren, dus beleggers zullen op korte termijn langs de zijlijn blijven staan", denkt Madden.  

"Het huidige klimaat is niet bepaald positief te noemen, nu de situatie rond de coronacrisis lijkt te verergeren." In het Verenigd Koninkrijk kwamen er meer reisbeperkingen en afgelopen week kwamen Portugal en Frankrijk al met strengere restricties. In Frankrijk is er nu een avondklok vanaf zes uur. Ook Duitsland lijkt een avondklok te overwegen, terwijl er in China steeds vaker op lokaal niveau lockdowns worden ingevoerd. "Meer restricties leiden vermoedelijk tot nog meer economische schade", aldus Madden.

Op macro-economisch vlak zag de Chinese industrie de productie in een iets hoger tempo groeien, maar de detailhandelsverkopen stegen juist wat minder hard. In het vierde kwartaal groeide China met 6,5 procent op jaarbasis, waardoor de groei in heel 2020 uitkwam op 2,3 procent, ondanks de coronacrisis.

Het cijferseizoen komt deze week verder op gang. Komende dagen opent 10 procent van de beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven de boeken. In Europa is dat 3 procent, aldus analist Corne van Zeijl van Actiam.

De euro/dollar handelde op 1,2063.

Stijgers en dalers

AkzoNobel wil Tikkurila kopen voor 31,25 euro per aandeel, waarmee het Finse bedrijf wordt gewaardeerd op ongeveer 1,4 miljard euro. AkzoNobel verwacht dat de overname vanaf 2022 zal bijdragen aan de winst. Het aandeel Akzo daalde 2,5 procent en Tikkurila sloot op 32,55 euro.

ArcelorMittal won 2,4 procent. Credit Suisse haalde het aandeel van de kooplijst, maar verhoogde het koersdoel wel. Bank of America en Deutsche Bank verhoogden het koersdoel ook, maar handhaafden tevens het koopadvies.

Total heeft een minderheidsbelang in het Indiaanse Adani Green Energy gekocht voor 2,5 miljard dollar. Total daalde 0,3 procent.

Carrefour daalde 6,9 procent. Een overname door Couche-Tard lijkt er niet meer in te zitten. Daarmee was Carrefour een sterke daler in de CAC40.

Het nieuwe Stellantis, de combinatie van Peugeot en Fiat Chrysler, liep bijna acht procent op.

In Frankfurt ging Infineon 2,8 procent hoger. Daar stond Lufthansa tegenover met een koersverlies van 2,6 procent.

In Londen daalde BT Group 1,5 procent.

Wall Street

De S&P 500 daalde vrijdag 0,7 procent op 3.768,25 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent tot 30.814,26 punten en de Nasdaq ging 0,9 procent lager op 12.998,50 punten. Maandag blijft Wall Street dicht.


De koers van het aandeel FR40 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 0,00 en op zijn laagst 0,00. Het aandeel had een slotkoers van 0,00.

De koers van het aandeel PORT20 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 5.757,34 en op zijn laagst 5.665,66. Het aandeel had een slotkoers van 5.733,84.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Euro_update


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 25, 2023

FED schrikt en de bankensector in de stress, maar wat moet je er nu mee als belegger?

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 24, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 24, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

Masterclasses

Columns

Nieuw
23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers