Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Winstmeevaller voor JPMorgan Chase

Winstmeevaller voor JPMorgan Chase
15 jan 2021 om 13:30

JPMorgan Chase heeft in het vierde kwartaal van 2020 meer winst geboekt dan verwacht, dankzij een lichte stijging van de inkomsten en vooral een vrijval van provisies. Dit maakte de Amerikaanse grootbank vrijdag voorbeurs bekend.

Daarmee sloot de bank volgens topman Jamie Dimon een “uitdagend jaar” af. De CET 1 ratio eindigde op 13,1 procent, wat ruim meer was dan de 12,4 procent aan het begin van 2020.

De bank zag de inkomsten stijgen naar 30,2 miljard dollar. Op kwartaalbasis was dit een plus van 1 procent en op jaarbasis van 3 procent.

Ondanks dat de omzet maar nipt steeg, nam de nettowinst wel flink toe, tot 12,1 miljard dollar, of 3,79 dollar per aandeel. Analisten die door FactSet waren geraadpleegd hadden op een winst per aandeel van 2,62 dollar gerekend.

In het derde kwartaal van dit jaar verdiende JPMorgan 9,4 miljard dollar en in de laatste drie maanden van 2019 was dit 8,5 miljard dollar.

Terwijl JPMorgan in de afgelopen kwartalen steeds provisies voor kredietverliezen moest nemen, in het tweede kwartaal zelfs 10,5 miljard dollar, was er in het vierde kwartaal juist een meevaller van per saldo 1,9 miljard dollar. Tegenover afschrijvingen van 1,1 miljard dollar stond een vrijval van 2,9 miljard dollar.

In het derde kwartaal zette de bank nog ruim 600 miljoen dollar opzij.

Terwijl vaccinaties en steunpakketten bijdroegen aan de vrijval van provisies afgelopen kwartaal, benadrukte CEO Dimon ook dat er op korte termijn veel onzekerheid blijft. Maar daar is JPMorgan goed tegen bestand, vindt de topman.

Segmenten

De inkomsten bij de consumentenbank daalden op jaarbasis van 13,9 tot 12,8 miljard dollar. De omzet bij de zakenbank steeg juist sterk, van 9,7 miljard tot 11,4 miljard dollar. 

Het aandeel JPMorgan Chase lijkt vrijdag 0,8 procent hoger te openen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.