Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: halfgeleiders geven tempo aan

Uitgelicht: halfgeleiders geven tempo aan
15 jan 2021 om 19:15

Techaandelen waren afgelopen week de uitblinkers op het Damrak. Halfgeleiderspecialisten ASM International en ASML deden goede zaken en stegen respectievelijk 8,6 en 4,8 procent. 

ASMI en ASML profiteerden van de investeringsplannen van het Taiwanese TSMC, die omvangrijker waren dan ingeschat.

TSMC kwam donderdagochtend met de jaarcijfers en onthulde in een toelichting op die cijfers de investeringsplannen voor dit jaar. De Taiwanese chipfabrikant wil 25 tot 28 miljard dollar investeren, “en dat is veel meer dan verwacht”, aldus ING. 

TSMC verhoogde zijn investeringen met 60 procent ten opzichte van 2020. “Dat is erg positief voor semi’s in het algemeen en voor ASML in het bijzonder”, reageerden analisten van Morgan Stanley.

ING verwacht dat TSMC flinke bedragen zal investeren in 5 en 3 nanometer, “wat erg positief is voor ASML en ASMI”, omdat dit EUV en ALD vereist. 

ING meent dat het op basis van de plannen van TSMC nu terecht is te verwachten dat het logic en foundry segment dit jaar significant zal groeien. “En daarbovenop zien we positieve commentaren van onder meer Samsung en Micron over DRAM.”

Credit Suisse stelt dat ASMI inmiddels niet meer goedkoop is, “maar winstmomentum kan de koers verder opdrijven”, denkt de bank, die het koersdoel verhoogde van 165,00 naar 204,00 euro. In het meest gunstige scenario ziet Credit Suisse de koers van ASMI zelfs naar 304,00 euro oplopen.

ING houdt vooralsnog vast aan een koersdoel van 160,00 euro voor ASMI en van 400,00 euro voor ASML.

UBS heeft nog iets meer vertrouwen in ASML dan ING heeft. De Zwitserse bank verhoogde het koersdoel van 395,00 naar 430,00 euro, terwijl UBS begin januari het koersdoel nog op 350,00 euro had staan.

“We blijven ASML beschouwen als één van de snelst groeiende en meest kwalitatieve bedrijven in de sector, maar tegen de huidige waardering menen we dat veel van de groei in de komende 3 jaar al is ingeprijsd”, aldus UBS.

De bank denkt dat ASML dit jaar 46 EUV-systemen levert. Hiervoor willen de analisten in de komende kwartaalcijfers, die voor volgende week woensdag 20 januari gepland staan, een bevestiging zien. Ook zou een sterke vraag naar EUV een aanleiding kunnen zijn voor ASML om de omzetverwachting voor 2021 van een lagere dubbelcijferige groei te verhogen.

UBS rekent in 2021 op een omzet voor ASML van 15,9 miljard euro. De consensus zit op 15,1 miljard euro. Dat zou volgens de bank een EBIT opleveren van net geen 5 miljard euro. De consensus zit op 4,65 miljard euro.

Credit Suisse verhoogde afgelopen week het koersdoel voor ASML zelfs met 80 euro naar 450,00 euro. De analisten van Credit Suisse rolden hun model door naar 2023 en verhoogden ook hun multiple iets. Tussen 2019 en 2025 voorzien de analisten een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 11 procent en een winststijging van zelfs 19 procent.

De laatste berichtgeving laat zien dat DRAM op koers ligt voor herstel, met vermoedelijk een groei tegen de 20 procent in 2021. Daarbij laat het eerste kwartaal volgens Credit Suisse ook een een verhoging van de prijzen zien.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.