Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen lager het weekend in

Europese beurzen lager het weekend in
15 jan 2021 om 18:33

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 daalde 1,0 procent op een slot van 407,85 punten en de Duitse DAX leverde 1,4 procent in op 13.787,73 punten. De Franse CAC 40 eindigde 1,2 procent in de min op 5.611,69 punten en de Britse FTSE 100 verloor 1,0 procent tot 6.735,71 punten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was het een dieprood eind van een rustige week. Volgens hem was de bekendmaking van het stimulusplan van 1,9 biljoen dollar van aanstaand president Joe Biden een hoogtepunt, want het bedrag kwam uit aan de bovenkant van de verwachtingen.

Madden zag vrijdag vooral winstnemingen, nadat de indexen de eerste week van januari nog flinke winsten boekten, in afwachting van de coronaplannen van Biden.

Beleggers zochten de uitgang op vanwege de hoge aandelenwaarderingen in combinatie met de zorgen over de hoge coronabesmettingen in Europa en de VS en langdurige lockdowns, aldus Madden.

“En Pfizer maakte bekend dat de uitrol van zijn vaccin in Europa vertraging oploopt terwijl de farmareus zijn productiefaciliteit uitbouwt, dus dat nieuws hielp het sentiment ook niet”, volgens de marktanalist.         

Op macro-economisch vlak waren er vrijdag veel Britse cijfers. De export steeg in het Verenigd Koninkrijk bijna 4 procent in november, terwijl de industriële productie in dezelfde maand licht daalde. De Britse economie kromp met 2,6 procent in de maand november.

Verder kwam Frankrijk met definitieve inflatiecijfers over december, die op maandbasis werden bevestigd op 0,2 procent. In de eurozone daalden de import en export in november met respectievelijk 4,2 en 1,0 procent.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot 0,5 procent lager op 1,2099.

Olie werd 3 procent goedkoper.
 
Bedrijfsnieuws

Bouygues heeft vrijdag een strategisch plan voor de komende vijf jaar gepresenteerd, waarin het Franse telecombedrijf zich tot doel heeft gesteld om te groeien tot het op één na grootste mobiele telecombedrijf van Frankrijk. Het aandeel verloor 2,1 procent.

SAP daalde 0,7 procent. De voorlopige cijfers van de automatiseerder waren beter dan verwacht. De operationele kasstroom kwam afgelopen jaar vermoedelijk uit op 7 miljard euro, grofweg een verdubbeling op jaarbasis. “Een significante overstijging van de al verhoogde outlook”, merkte het Duitse bedrijf zelf op.

Brouwers Heineken en AB InBev kregen vrijdag afwaarderingen van zowel Berenberg als Deutsche Bank om de oren. Heineken sloot de dag 0,9 procent in de min en zijn Belgische concurrent verloor 0,4 procent.

In Frankfurt was Deutsche Bank de gebeten hond, met een daling van het aandeel met 3,7 procent. Beiersdorf voerde de DAX aan en steeg 0,4 procent.

In Parijs was Publicis de grootste stijger met een winst van 1,5 procent en eindigde Peugeot onderaan met een verlies van 4,2 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot een half procent in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Lockheed Martin
    * *
  • Lowe’s Companies
    * *
  • Mastercard
    * *
  • VISA
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.