Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Intel ontslaat CEO Bob Swan

Intel ontslaat CEO Bob Swan
13 jan 2021 om 22:42

Intel heeft zijn CEO Bob Swan ontslagen, nadat de activistische aandeelhouder Third Point opriep tot ingrijpende veranderingen om het halfgeleiderbedrijf weer nieuw leven in te blazen.

Swan zal per 15 februari worden vervangen door Pat Gelsinger, de huidige CEO van VMWare, die in het verleden chief technology officer bij Intel was. Sinds 2012 is hij de topman van de aanbieder van bedrijfssoftware VMWare.

Intel moest vorig jaar de titel van meest waardevolle halfgeleiderbedrijf van Amerika overdragen aan rivaal Nvidia, terwijl het marktaandeel verliest. Intel, gevestigd in Santa Clara in Cailfornië, overweegt ook meer gebruik te maken van chips van andere bedrijven.

Swan kwam in 2016 bij Intel als chief financial officer en werd twee jaar later interim CEO. In 2019 kreeg hij ook formeel de topfunctie. 

Daniel Loeb van Third Point schreef voorzitter Omar Ishrak van Intel een brief waarin hij zei dat de problemen bij Intel de Amerikaanse technologie-industrie kunnen ondermijnen en een oproep deed om alternatieve te overwegen. In plaats van de voorstellen van Loeb te volgen – zoals de verkoop van overnames, of een splitsing tussen de ontwerptak en de fabricage – koos Intel voor een nieuwe topman.

“De raad is tot de conclusie gekomen dat dit het goede moment is voor deze verandering van leiderschap, tijdens deze cruciale periode van transformatie voor Intel”, stelde Ishrak in een verklaring.

Het aandeel steeg woensdag fors op het nieuws en sloot 7 procent hoger.

Een tevreden Loeb noemde het op Twitter “klasse” van Swan om terug te treden en plaats te maken voor Gelsinger, in het belang van alle belanghebbenden. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Intel Corp

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.