Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen eindigen in de plus

Europese beurzen eindigen in de plus
13 jan 2021 om 19:09

De Europese beurzen zijn woensdag overwegend in de plus geëindigd, na een voorzichtige handelsdag, in afwachting van het kwartaalcijferseizoen.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,1 procent hoger op 409,07 punten. De Duitse DAX won 0,1 procent tot 13.939,71 punten. De Franse CAC 40 klom 0,2 procent naar 5.662,67 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 0,1 procent lager op 6.745,52 punten.

De markt kijkt deze week vooral naar de aanstaande bedrijfsresultaten, mogelijke nieuwe overheidssteun in de Verenigde Staten en de maatregelen tegen het coronavirus en hun gevolgen voor bedrijven en de economie, in het besef dat de weg naar een coronavrije wereld nog lang kan zijn.

“Voordat de week over is, moeten we details krijgen over de bestedingsplannen van de aankomende regering van Joe Biden en er wordt gezegd dat het in de biljoenen dollars loopt”, zei marktanalist David Madden van CMC Markets over de Amerikaanse politiek. Volgens Madden zal de troosteloze stemming aanhouden totdat duidelijk wordt wat Biden wil gaan doen. 

De industriële productie van de eurozone groeide in september sterker dan verwacht, met 2,5 procent, waar slechts 0,3 procent was voorzien. Het cijfer voor oktober werd opgekrikt tot 2,3 procent.  

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in december met 1,4 procent gestegen op jaarbasis en met 0,4 procent sinds november. Dit was zoals economen ook hadden verwacht. 

De olievoorraden daalden afgelopen week verder, terwijl de voorraden benzine en stookolie sterker dan verwacht stegen. 
 
De olieprijs noteerde licht lager. Een februari-future West Texas Intermediate noteerde 0,3 procent lager op 53,16 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 56,31 dollar werd betaald, een daling van 0,8 procent.

Vanavond verschijnt het Beige Book van de Federal Reserve.

De euro/dollar noteerde op 1,2156. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,2213 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2209 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Just Eat Takeaway.com realiseerde in het vierde kwartaal een forse ordergroei, waardoor de omzet ook fors steeg. Volgens David Madden profiteerde de maaltijdbezorger sterk van de lockdowns en bleek dat ook uit de cijfers. De Britse tak zag de bestellingen zelfs met 387 procent de pan uit rijzen. Toch sloot het aandeel 4 procent lager door een tegenvallende EBITDA-marge. Concurrent Delivery Hero daalde in Frankfurt ook bijna 4 procent.

Bayer kwam met positief nieuws over zijn prostaatkankermedicijn en eindigde 4,5 procent hoger.

De Canadese gemakswinkelketen Alimentation Couche-Tard wil samengaan met het Franse Carrefour, dat “op een vriendelijke manier” zegt te zijn benaderd door de eigenaar van onder meer Circle K. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg waardeert het openingsbod van Couche-Tard het Franse supermarktbedrijf op 20 euro per aandeel. Carrefour sloot op 17,54 euro, een winst van 13 procent.
 
De London Stock Exchange mag Refinitiv overnemen van de Europese mededingingswaakhond, mits Borsa Italiana wordt verkocht, naast andere voorwaarden. Dit vergroot de kans dat de overname van de Italiaanse beurs door Euronext slaagt, meldde Euronext. Euronext sloot ruim 3 procent hoger. De Londense beurs werd 1,8 procent duurder.
  
Het aandeel Deutsche Post steeg 0,9 procent nadat het postbedrijf zijn vooruitzichten voor 2021 opwaarts bijstelde na een goede decembermaand. 

In Parijs daalde Renault bijna 3 procent.

Wall Street 

De Amerikaanse beurzen noteerden rond sluitingstijd in Europa vlak tot licht hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.