Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 13 januari 2021 17:47

Beursupdate: tegenvallende aftrap cijferseizoen door Just Eat

De Amsterdamse beurs is woensdag met een kleine plus gesloten, ondanks de koersdomper voor Just Eat Takeaway na het aftrappen van het cijferseizoen.

De AEX steeg 0,1 procent naar 644,38 punten.

Het cijferseizoen begint langzaam op gang te komen. De komende dagen letten beleggers vooral op de Verenigde Staten, waar een reeks banken de boeken opent.

"Winstverwachtingen zijn hoog, maar niet excessief. We denken niet dat hoge waarderingen een voortdurend positief beursklimaat in de weg zullen staan. Zeker omdat aandelen in vergelijking met andere beleggingscategorieën niet duur zijn", vindt senior beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen. 

Hij heeft een voorkeur voor Europese aandelen boven Amerikaanse aandelen. "Europese aandelen kunnen meer profiteren van een herstel van economische groei en een draai naar waarde-aandelen, ook omdat deze sectoren tot op heden deels zijn achtergebleven in het herstel op de aandelenbeurzen." 

Op de Amerikaanse aandelenmarkt valt volgens Van Leenders bovendien op dat veel beleggers positief zijn en dat er relatief veel call opties uitstaan ten opzichte van het aantal put opties.

Macro-economisch was het vandaag rustig. De industrie in de eurozone groeide in november met 2,5 procent. Dat was zowel meer dan vorige maand als dan voorzien.

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in december met 0,4 procent, na een stijging van 0,2 procent in november.

De euro/dollar handelde op 1,2156 en olie werd iets goedkoper. De Amerikaanse olievoorraden bleken vorig week gedaald.

Stijgers en dalers

Koplopers in de AEX waren Ahold Delhaize en Adyen met plussen van 1,9 procent. IMCD volgde met een winst van 1,6 procent.

De banken ABN AMRO en ING hadden het lastig en daalden 2,2 en 1,8 procent, ondanks dat Jefferies het koersdoel voor ING verhoogde.

Unibail-Rodamco-Westfield verloor 2,6 procent en Just Eat Takeaway verloor 4,1 procent. De order- en omzetgroei in het vierde kwartaal overtrof de verwachtingen van zowel ING als Degroof Petercam. De verwachtingen voor de EBITDA vielen echter tegen. "Maar over de EBITDA maken we ons niet te veel zorgen, aangezien marktaandeel belangrijker is dan de huidige winstgevendheid. Sterke groei heeft een prijs, maar is wel nodig om de voormalige markten van Just Eat weer te veroveren", concludeerde analist Marc Hesselink van ING.

In de Midkap ging Signify aan de leiding met een koerswinst van 4,7 procent. Signify wil een deel van zijn schulden aflossen en daarnaast een extra dividend uitkeren. Ook meldde Signify dat de krimp afgelopen jaar iets minder sterk was dan aanvankelijk gevreesd. Degroof Petercam verhoogde naar aanleiding van het bericht het koersdoel voor Signify van 36,00 naar 40,00 euro bij handhaving van het Houden advies.

Pharming steeg 4,1 procent, terwijl Fugro 4,0 procent daalde. Fugro ziet zijn CFO vertrekken naar ASMI, en dat is een verlies voor Fugro, meent ING, dat erg te spreken is over de rol van de financieel topman gedurende de moeilijke jaren van de bodemonderzoeker.

Bij de smallcaps viel ForFarmers op met een winst van 4,0 procent. Heijmans won 2,1 procent. Heijmans en BAM gaan honderden nieuwe huizen bouwen in de regio Eindhoven.

TomTom dikte 1,6 procent aan, nadat UBS het koersdoel verhoogde naar 11,00 euro. De Zwitserse zakenbank ziet TomTom als één van de favorieten voor 2021 en verwacht dat het bedrijf voor het eerst sinds 2015 zijn omzet kan zien groeien dankzij een sterke groei in automotive.

Vivoryon, dat al een ongekende klim achter de rug heeft, daalde vandaag 8,3 procent.

Bij de lokaal genoteerde aandelen vielen de mini-fondsjes Alumexx en DGB op met koersdalingen van 9,9 en 25 procent. Ease2pay steeg 11 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij de slotgong op het Damrak noteerde Wall Street vlak tot een half procent hoger.

De Aandeelhouder TV

januari 25, 2021

Het einde van het kapitalisme? – Interview Marco Knulst

januari 25, 2021

Philips ziet groei | 25 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 24, 2021

Bullish scenario AEX nog altijd intact

januari 22, 2021

AEX week 3 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 12:39

  AEX blijft binnen stijgende trend & Philips toont enorm potentieel

 • 08:02

  Het cijferseizoen schakelt een versnelling hoger & Europa start in de plus

 • 17:27

  TA van Edward Loef – Carrefour terug naar de servicebalie

 • 08:49

  Nieuwe studie duidt op lagere effectiviteit van de vaccins op COVID-19 varianten & Europa start rood

 • 16:33

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken

 • 08:46

  Nieuwe all-time highs voor S&P 500 en Nasdaq 100 & Europa start groen

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Rendement sprokkelen

 • 09:09

  ETF van de week: iShares 600 Utilities (EXH9)

 • 08:01

  Netflix blinkt uit & ASML overtreft eigen verwachtingen

Masterclasses

Columns

Nieuw
25 jan 12:17 Redactie

Philips: Kopen of Verkopen?

25 jan 11:45 Nico Bakker

TA: FUGRO Hit & Run

25 jan 07:47 Redactie

E-commerce aandelen voor 2021