Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX wacht op cijferseizoen

AEX wacht op cijferseizoen
12 jan 2021 om 17:53

De Amsterdamse beurs is dinsdag licht hoger gesloten. De AEX steeg 0,2 procent op een slot van 643,58 punten.

“In afwachting van de start van het cijferseizoen zullen beleggers blijven kijken naar de ontwikkelingen rondom het coronavirus”, denkt beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

In Europa worden coronamaatregelen verlengd of aangescherpt. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou rekening houden met een lockdown tot zeker april en in Nederland wordt een avondklok overwogen. Vanavond maakt premier Mark Rutte vermoedelijk een verlenging van de huidige lockdown bekend. Het aantal virusbesmettingen lijkt in Nederland wel langzaam af te nemen, maar de vrees blijft voor de zeer besmettelijke Britse variant.

Ook de politieke onrust in Washington houdt de gemoederen bezig, hoewel de invloed op de aandelenmarkten als beperkt wordt gezien. Dinsdag stemt het Huis van Afgevaardigden over een motie die vicepresident Mike Pence oproept om het 25e amendement in te zetten om Donald Trump in zijn nadagen als president uit het ambt te zetten vanwege de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers vorige week.

De kans is klein dat Pence hier gehoor aan geeft en daarom wordt vermoedelijk woensdag in het Huis gestemd over een tweede, historische, impeachment van Trump. De behandeling in de Senaat vindt waarschijnlijk pas plaats na de inauguratie in Joe Biden.

Een ontwikkeling die beleggers meer bezig houdt, is de stijging van de rentes, en dan met name die in de VS.  “In de VS is de rente op 10 jaars obligaties al 7 dagen achtereen gestegen. Dat komt niet vaak voor”, aldus analist Corne van Zeijl van Actiam. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde dinsdag 3 basispunten hoger op 1,174 procent.

De euro/dollar noteerde rond het Amsterdamse slot op 1,2165. De olieprijzen stegen ruim een procent.

De macro-economische agenda was vandaag weinig gevuld. Het ondernemersvertrouwen in het Amerikaanse mkb is in december gedaald, terwijl het aantal openstaande vacatures in de VS in november afnam.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was Royal Dutch Shell koploper met een winst van bijna 3 procent. Volgens analist Edward Moya van Oanda profiteerde het aandeel van de hogere Brent-olieprijs en ziet het macro plaatje er positief uit “als we eenmaal deze komende paar maanden achter de rug hebben.”

De top drie werd compleet gemaakt door Galapagos en Aegon met winsten van meer dan 2 procent. Aegon profiteert van de oplopende rente.

Heineken eindigde onderaan met een verlies van dik 2 procent op 89,50 euro. ING zette de brouwer op de verkooplijst met een koersdoel van 61,57 euro. Nu veel regio’s weer in lockdown zijn gegaan en het vaccineren maar traag op gang komt, denkt ING dat de hoop op een herstel in 2021 te optimistisch is. De bank houdt daarom rekening met teleurstellingen. UBS werd juist positiever over Heineken. Het koersdoel ging van 85,00 naar 100,00 euro bij handhaving van het koopadvies.

In de AMX won Fugro bijna 7 procent. Volgens analist Nico Inberg van Deaandeelhouder is een kwartaalupdate van sectorgenoot PGS reden voor de koersstijging. Signify was met een verlies van bijna 3 procent de grootste daler.

In de AScX won Vivoryon ruim 22 procent. Alfen verloor ruim 2 procent.

Fastned steeg na een kwartaalupdate ruim 17 procent en DGB kreeg er nog eens 25 procent aan beurswaarde bij na een sterke dag maandag. Ease2pay verloor 26 procent.

Wall Street

Rond het slot van de AEX bleven de beurzen op Wall Street dicht bij huis.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Ebusco

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.