AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Uitgelicht: de beurs in beeld

Uitgelicht: de beurs in beeld
9 jan 2021 om 14:57

Voor een eerste week van het nieuwe jaar was het een enerverende week. Er was hoop, aangezien nu vrijwel overal gevaccineerd wordt tegen het coronavirus, de Brexit tot een goed einde lijkt te zijn gebracht en omdat de Democraten in de Verenigde Staten een meerderheid in de Senaat wisten te veroveren, wat het voor aankomend president Joe Biden een stuk makkelijker zal maken zijn agenda af te werken.

Daarnaast was er ook wanhoop. Wanhoop over de voortrazende coronaviruspandemie en over de chaos die de Amerikaanse president Donald Trump achterlaat en vrees over wat er mogelijk nog in het verschiet ligt, nadat zijn aanhangers woensdag kans zagen het Capitool binnen te dringen. Inmiddels heeft president Trump zijn nederlaag erkent en liet hij weten op 20 januari zonder problemen plaats te zullen maken voor Joe Biden.

Maandag verscheen strateeg Vincent Juvyns van JP Morgan Asset Management voor de camera van ABM Financial News. Renteverlagingen, kwantitatieve versoepeling en liquiditeitsmaatregelen van centrale banken hielpen regeringen in 2020 met het financieren van essentiële maatregelen om de economie te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Juvyns verwacht dat het beleid in 2021 accommoderend zal blijven, maar beleggers moeten volgens hem wel in de gaten houden hoe de maatregelen geleidelijk zullen worden afgebouwd, gezien de potentiële marktvolatiliteit die daaruit kan voortvloeien.

Klik hier voor: Volatiliteit dreigt bij afbouw accommoderend beleid

Een dag later presenteerde analist Corné van Zeijl de maandelijkse enquête van Actiam. Beursexperts zijn "uitermate voorzichtig" voor de ontwikkelingen op de aandelenmarkten in 2021, zo bleek uit het rapport.

De 119 experts die deelnamen, zien de AEX dit jaar slechts stijgen naar 627,50 punten. "Een stijging van slechts een half procent", aldus analist Corne van Zeijl, die bij Actiam verantwoordelijk is voor de maandenquête.

De hoogste schatting voor 2021 is een stand van 735 punten en de laagste is 450 punten.

Toch kunnen beleggers volgens de experts het beste in aandelen beleggen. Twee derde van de experts raadt deze beleggingscategorie aan. Veder gaat 10 procent voor commodities en 7 procent voor Bitcoin.

Het meest kansrijke aandeel voor dit jaar is Prosus, gevolgd door Aegon, ASML en Galapagos op een gedeelde tweede plaats.

Wegblijven moeten beleggers volgens de experts bij Adyen. De betaalspecialist was in 2020 juist nog favoriet, maar na een stijging van 170 procent vinden de meeste experts het nu wel welletjes, aldus Van Zeijl.

Klik hier voor: Prosus topfavoriet voor 2021 maar wegblijven bij Adyen

Woensdag gaf valuta-analist Ima Sammani een update over de valutamarkt. "De dollar is al een paar maanden aan het wegzakken", aldus Sammani. Zij voorziet dat die neerwaartse trend nog even doorzet en rekent voor het einde van 2021 op een euro/dollar van 1,27. Vooral tot aan maart blijft de dollar onder druk staan.

Klik hier voor: Euro kan naar 1,27 dollar

Na twee dagen vergaderen is OPEC+ tot een nieuw productie-akkoord gekomen. Overeengekomen is dat Rusland en Kazachstan de productie licht mogen verhogen, terwijl alle andere leden de huidige productieniveaus handhaven tot en met maart.

Saoedi-Arabië kwam echter met de verrassing in februari en maart de productie vrijwillig met nog eens 1 miljoen vaten per dag te verlagen. De markt reageerde positief, wat leidde tot een stijging van de olieprijs.

Senior Energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO ziet desondanks neerwaartse risico's voor de olieprijs voor de komende paar maanden, terwijl volgens technisch analist Roelof Jan van den Akker van ING Financial Markets de stijgende trend van olieprijs juist intact is.

Klik hier voor: Neerwaartse risico olieprijs na OPEC+ productieakkoord

Volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets wijst alles erop dat de stijgende trend begin 2021 nog intact is. "Niets wijst op een top in de markt", aldus van den Akker. Profiteer van de stijgende olieprijs, maar verkoop richting de 60,0 dollar per vat, adviseert hij.

Klik hier voor: Stijgende trend olieprijs intact

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!