Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Shell uitblinker op licht positief Damrak

Shell uitblinker op licht positief Damrak
5 jan 2021 om 17:48

De Amsterdamse beurs is dinsdag licht hoger gesloten, vooral dankzij de stevige koerswinst voor indexzwaargewicht Royal Dutch Shell.

De AEX sloot 0,4 procent hoger op 633,62 punten.

“De stieren en de beren zijn in gevecht”, zei handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO tegen ABM Financial News. De nieuwe aanjager wordt cijferseizoen, aldus Bonsee, en tot die tijd rekent hij op een afwachtende houding.

De euro/dollar handelde op 1,2269. Olie werd circa 4 procent duurder. OPEC+ heeft volgens uitgelekte informatie besloten in februari de productie op het huidige peil te houden en een eventuele verhoging vooruit te schuiven naar maart.

“We zijn van mening dat het onder de huidige marktomstandigheden, waarbij sprake is van echte zorgen over de laatste coronagolf, voor OPEC+ het beste is om de productie-afspraken op het huidige niveau te laten”, zei marktanalist Warren Patterson van ING in aanloop naar de vergadering van het oliekartel en diens partners.

Verder wacht de markt op de uitslag van de senaatsverkiezing in het Amerikaanse Georgia, die de Democraten de controle over de Senaat zou kunnen geven, terwijl het Huis van Afgevaardigden al wordt gedomineerd door de Democraten.

Stijgers en dalers

In de AEX won Shell liefst 7,2 procent. Een vat Brent kost inmiddels bijna 53 dollar. Verder steeg Just Eat Takeaway 3,3 procent en won ABN AMRO 3,3 procent.

Tegen over deze winsten stonden Philips en DSM met verliezen van 2,0 en 2,5 procent. “Winstnemingen in aandelen die het vorig jaar goed deden”, meent Bonsee van ABN AMRO.

Adyen, maandag al een sterke daler na een verkoopadvies van Citi Research, verloor nog eens 1,6 procent.

In de AMX won OCI 6,1 procent. Oliedienstverleners hadden de wind ook flink in de rug dankzij de oplopende olieprijs. SBM Offshore kreeg 4,9 procent aan beurswaarde erbij en Fugro en Boskalis stegen 4,8 en 3,5 procent. Boskalis kondigde een overname en een nieuwe opdracht aan. Die acquisitie kan volgens ING wel eens een positief signaal zijn voor de olie- en gasmarkt, na jaren van tegenwind.

Vopak daalde 2,2 procent, omdat bij deze olieprijs handelaren minder opslag nodig zullen hebben.

Bij de smallcaps viel Accsys op met een koerswinst van 5,5 procent. Heijmans steeg 5,3 procent. Heijmans gaat 735 nieuwe studentenwoningen bouwen in Eindhoven. Met deze opdracht is 60 miljoen euro gemoeid.

Nedap verloor 1,2 procent.

Alumexx daalde 13,4 procent, na maandag nog 29 procent te zijn gestegen. Beter Bed werd 11,5 procent duurder.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse Nasdaq noteerde bij de slotgong op het Damrak in de plus, maar de Dow Jones en de S&P lieten kleine verliezen zien.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Exxon Mobil

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.