Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak maakt fraaie comeback

Damrak maakt fraaie comeback
31 mrt 2008 om 17:04

Op het Damrak is de stemming aan het einde van de handelsdag negatief noch positief. De AEX, in de ochtendsessie nog een verlies van ruim een procent moest toestaan, maakte een fraaie comeback. De graadmeter noteert op dit moment 441,29 punten, een winst van 0,07 procent. De Midkap plust 0,04 procent.

Inflatie

De Europese indices hadden vandaag last van een tegenvallend inflatiecijfer, dat door Eurostat naar buiten werd gebracht. De inflatie in de 15 Euro-landen is de afgelopen maand uitgekomen op 3,5 procent. Ruim boven de gewenste 2 procent en tevens boven de verwachting van 3,3 procent.

In het nieuws

Blikvanger op het Damrak was het lokaal genoteerde Econosto. Naast Gilde Buy-out heeft branchegenoot Eriks nu een bod gedaan op de handelsonderneming. Eriks biedt 7,80 euro per aandeel, een bonus van 9 procent op de slotkoers van vrijdag, waar Gilde eerder 7,25 euro per aandeel bood. Econosto won 9,4 procent op 7,81 euro, ondanks een tegenvallende trading update, die vandaag eveneens werden gepubliceerd.

Wolters Kluwer maakte vanmiddag bekend dat het de accountants-divisies in het VK en Ierland gaat overnemen van MYOB. Het uitgeefconcern betaalt 35,5 miljoen pond aan het Australische bedrijf. Vivenda kreeg toestemming van de aandeelhouders voor de overname van websitebouwer Factotum.

Crucell behaalde een mijlpaal. Het biotechbedrijf gaat een fase-II onderzoek tegen hondsdolheid starten. Onder de voorwaarden van de samenwerking met Sanofi-Pasteur ontvangt Crucell nu een eerste betaling. Randstad moet langer wachten op toestemming van de Europese Commissie voor de overname van Vedior. De EC denkt 17 april met een uitspraak te komen.

ASMI wordt door een tweede aandeelhouder onder druk gezet. Naast Fursa, wil nu ook Hermes dat CEO Chuck del Prado het veld ruimt. Samas heeft een strategisch onderzoek naar de toekomst van het bedrijf afgerond. De kantoorinrichter wil 'back to basics'.

Metaalbedrijf AMG liet voorbeurs weten een nieuw contract met een bedrijf actief in de Candase oliezanden te hebben gesloten. Fornix Biosciences bekijkt of de overname van een allergiedivisie van het Spaanse Bial tot de mogelijkheden behoort.

Stijgers en dalers

Ondanks het vele bedrijfsnieuws zijn er weinig opvallende verschuivingen te melden. Binnen de AEX viel slechts TomTom in negatieve zin op. De maker van navigatieapparatuur verloor 4,2 procent zonder duidelijk aanwijsbare reden. De financials, met voorop Aegon (-2%) stonden er ook niet goed op. Randstad was de dagwinnaar met een plus van 2,7 procent.

Europa en Amerika

In de rest van Europa zien we hetzelfde beeld als in Amsterdam. Alle belangrijke indices staan licht in de min. Zo noteert de CAC40 0,36 procent in het rood en verliest de DAX op dit moment 0,61 procent.

In Amerika is de Dow Jones, na een groene start, op dit moment ietwat weggezakt. Later vandaag komt de Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson, met een hervormingsplan voor de regulering van financiële markten. Centraal in het plan staat de Fed, die meer invloed krijgt op de stabiliteit van de financiële markten.

Amerikaanse beleggers kijken deze week met name uit naar een groot aantal macro-economische berichten, waaronder de banengroei over maart, die tot en met vrijdag als een zwaard van Damocles boven de beurs zal blijven hangen. Vandaag wordt de Chicago PMI-index gepubliceerd. Deze meet de verwachting bij inkoopmanagers in Chicago.

 

De Dow Jones noteert op dit moment een min van 0,08 procent, op 12.207,04 punten. De Nasdaq (+0,15%) en de S&P 500 (+0,08%) doen het iets beter.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.