AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie maandag, 31 maart 2008 17:04

Damrak maakt fraaie comeback

Op het Damrak is de stemming aan het einde van de handelsdag negatief noch positief. De AEX, in de ochtendsessie nog een verlies van ruim een procent moest toestaan, maakte een fraaie comeback. De graadmeter noteert op dit moment 441,29 punten, een winst van 0,07 procent. De Midkap plust 0,04 procent.

Inflatie

De Europese indices hadden vandaag last van een tegenvallend inflatiecijfer, dat door Eurostat naar buiten werd gebracht. De inflatie in de 15 Euro-landen is de afgelopen maand uitgekomen op 3,5 procent. Ruim boven de gewenste 2 procent en tevens boven de verwachting van 3,3 procent.

In het nieuws

Blikvanger op het Damrak was het lokaal genoteerde Econosto. Naast Gilde Buy-out heeft branchegenoot Eriks nu een bod gedaan op de handelsonderneming. Eriks biedt 7,80 euro per aandeel, een bonus van 9 procent op de slotkoers van vrijdag, waar Gilde eerder 7,25 euro per aandeel bood. Econosto won 9,4 procent op 7,81 euro, ondanks een tegenvallende trading update, die vandaag eveneens werden gepubliceerd.

Wolters Kluwer maakte vanmiddag bekend dat het de accountants-divisies in het VK en Ierland gaat overnemen van MYOB. Het uitgeefconcern betaalt 35,5 miljoen pond aan het Australische bedrijf. Vivenda kreeg toestemming van de aandeelhouders voor de overname van websitebouwer Factotum.

Crucell behaalde een mijlpaal. Het biotechbedrijf gaat een fase-II onderzoek tegen hondsdolheid starten. Onder de voorwaarden van de samenwerking met Sanofi-Pasteur ontvangt Crucell nu een eerste betaling. Randstad moet langer wachten op toestemming van de Europese Commissie voor de overname van Vedior. De EC denkt 17 april met een uitspraak te komen.

ASMI wordt door een tweede aandeelhouder onder druk gezet. Naast Fursa, wil nu ook Hermes dat CEO Chuck del Prado het veld ruimt. Samas heeft een strategisch onderzoek naar de toekomst van het bedrijf afgerond. De kantoorinrichter wil 'back to basics'.

Metaalbedrijf AMG liet voorbeurs weten een nieuw contract met een bedrijf actief in de Candase oliezanden te hebben gesloten. Fornix Biosciences bekijkt of de overname van een allergiedivisie van het Spaanse Bial tot de mogelijkheden behoort.

Stijgers en dalers

Ondanks het vele bedrijfsnieuws zijn er weinig opvallende verschuivingen te melden. Binnen de AEX viel slechts TomTom in negatieve zin op. De maker van navigatieapparatuur verloor 4,2 procent zonder duidelijk aanwijsbare reden. De financials, met voorop Aegon (-2%) stonden er ook niet goed op. Randstad was de dagwinnaar met een plus van 2,7 procent.

Europa en Amerika

In de rest van Europa zien we hetzelfde beeld als in Amsterdam. Alle belangrijke indices staan licht in de min. Zo noteert de CAC40 0,36 procent in het rood en verliest de DAX op dit moment 0,61 procent.

In Amerika is de Dow Jones, na een groene start, op dit moment ietwat weggezakt. Later vandaag komt de Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson, met een hervormingsplan voor de regulering van financiële markten. Centraal in het plan staat de Fed, die meer invloed krijgt op de stabiliteit van de financiële markten.

Amerikaanse beleggers kijken deze week met name uit naar een groot aantal macro-economische berichten, waaronder de banengroei over maart, die tot en met vrijdag als een zwaard van Damocles boven de beurs zal blijven hangen. Vandaag wordt de Chicago PMI-index gepubliceerd. Deze meet de verwachting bij inkoopmanagers in Chicago.

 

De Dow Jones noteert op dit moment een min van 0,08 procent, op 12.207,04 punten. De Nasdaq (+0,15%) en de S&P 500 (+0,08%) doen het iets beter.

Bron: koersalarm.nl

De Aandeelhouder TV

oktober 4, 2022

Petje op, petje af… | 4 oktober 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 3, 2022

Amerikaanse aandelen prijzen al behoorlijk wat slecht nieuws in

oktober 3, 2022

KPN sprintje – 03okt22

oktober 3, 2022

Eurobonds interessant instapmoment?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • LIVE Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
04 okt 14:24 Nico Inberg

Houd moed: alles wordt (langzaam) goedkoper

04 okt 12:17 Redactie

Saxo: Winter is coming

04 okt 09:25 Bas Heijink

DAX: Duitse beurs verder omlaag?