Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Oplichterij

Oplichterij
16 dec 2001 om 14:28

Emissie-banken mogen zelf bepalen aan wie ze bepaalde aandelen uit een beursintroductie toekennen. Zo worden debuut-stukken eerder toegewezen aan stabiele klanten die niet flippen (op de eerste dag verkopen), waardoor een stabiele prijsvorming bewerkstelligd wordt.

Artikelen in de financiele media afgelopen week beschreven de wijze waarop zakenbank CSFB (Credit Suisse First Boston) bepaalde klanten zou hebben bevoordeeld bij beursgangen. Dit gebeurde ten tijde van de internethype, waarbij bijna elke beursgang resulteerde in explosieve stijgingen op de eerste handelsdag, waardoor het meedoen aan zo een beursgang voor een belegger zeer interessant was.

CSFB heeft de meeste commissie opgestreken van alle zakenbanken tijdens de internethype. Het blijkt nu mede waarom: bepaalde klanten kregen voorrang bij emissies, als ze daarvoor een hogere commissie afdroegen! Dit is echter volledig verboden, omdat andere, wellicht ook geïnteresseerde beleggers de kans niet krijgen om de aandelen te kopen. Er werd aldus niet toegewezen op basis van beleggingsprofiel, doch op basis van bonus.

Er is nu een schikking getroffen van USD 100 miljoen, er lopen echter nog meer dan duizend van dit soort rechtzaken.
Er is hoop, want de SEC komt met nieuwe strengere regels voor dit soort zaken.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.