Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ASML boekt flink hogere winst dan verwacht

ASML boekt flink hogere winst dan verwacht
14 jul 2010 om 07:45

ASML heeft over het tweede kwartaal een hogere winst geboekt dan analisten hadden verwacht. De toeleverancier van de chipindustrie kwam woensdag voorbeurs als eerste met cijfers over het afgelopen kwartaal. In deze periode boekte het Veldhovense bedrijf een omzet van 1,07 miljard euro, tegen 277 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 239,2 miljoen euro, tegen een verlies van 104 miljoen een jaar eerder. De EBIT tot slot steeg van 124,7 naar 289,7 miljoen euro.

Ook ten opzichte van het voorgaande kwartaal lagen de resultaten flink hoger. Toen werd er een omzet geboekt van 742 miljoen euro en werd er een winst geboekt van 107 miljoen euro.

Analisten geraadpleegd door ABM Financial News hadden gerekend op een omzet van 1,01 miljard euro en een winst van 203 miljoen euro. De EBIT hadden zij gezet op 258,6 miljoen euro, ruim 30 miljoen euro lager dan ASML presenteerde.


Vooruitzichten

Voor 2010 rekent ASML op een 10 tot 15 procent hogere omzet dan in het recordjaar 2007 werd geboekt, toen 3,8 miljard euro werd omgezet. de netto orderinstroom nam toe tot 1,18 miljard euro, waar analisten geraadpleegd door ABM Financial News hadden ingezet op 1,07 miljard euro. Voor 2011 rekent ASML op circa een gelijkblijvende omzet. Voor het derde kwartaal denkt de toeleverancier voor 1,3 miljard euro aan orders te kunnen binnenhalen, waar dit voor het tweede kwartaal net geen 1,2 miljard euro was. ASML gaf bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal al aan dat het uitging van een top jaar.


Aandeleninkoopprogramma

Analist Victor Bareño van SNS Securities verwachtte voorafgaand aan de cijfers dat ASML de komende 18 maanden tegen de 1 miljard euro extra cash genereert. Aan het einde van het jaar komt bruto cash bovenin de range van 1 tot 1,5 miljard euro uit, aldus Bareño. Volgens de analist is het daarom waarschijnlijk een goed moment om een aandeleninkoopprogramma aan te kondigen.


Toelichting CFO Wennink

CFO Peter Wennink bestempelt het herstel, dat in de tweede helft van 2009 inzette, als structureel. Enerzijds is dit te verklaren doordat chipproducenten de afgelopen jaren te weinig hebben geïnvesteerd en nu tegen een capaciteitsgebrek aanlopen. Anderzijds zijn door nieuwe hardware, als bijvoorbeeld een iPad, nieuwe, meer geavanceerde chips nodig. Wennink spreekt in deze van een ‘nieuwe mobiele internet revolutie’. ASML gaat dan ook het aantal fabrieken uitbreiden en zich niet langer toeleggen op geavanceerde lithografiemachines, maar ook op machines van minder hoge kwaliteit.

 

Update: EBIT en netto orderinstroom toegevoegd.

Update 2: Toelichting CFO Wennink.

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.