Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Dag van de waarheid voor Amerikaanse autosector

Dag van de waarheid voor Amerikaanse autosector
1 jun 2009 om 08:09

Vrijdag werd al bekend dat het Canadese Magna autofabrikant Opel zou overnemen. Vandaag is het de dag van de waarheid voor moederbedrijf General Motors (GM). De ooit grootste autofabrikant van de wereld vraagt waarschijnlijk uitstel van betaling aan. Deze bescherming tegen schuldeisers zou de op twee na grootste in het Amerikaanse bedrijfsleven worden, na de surseances van Lehman Brothers en Enron.

De toekomst van GM

Vanmiddag geeft CEO Fritz Henderson een toespraak over de toekomst van GM. Het bedrijf gaat fabrieken sluiten en merken schrappen. De Amerikaanse overheid wordt waarschijnlijk voor 72 procent eigenaar van de autofabrikant. Ook krijgt de vakbond UAW een belang van 17,5 procent in ruil voor kwijtschelding van schulden. 

Chrysler

Ook voor Chrysler is het een belangrijke dag. De rechter die de surseance van Chrysler controleert beslist vandaag over de plannen voor een doorstart van bepaalde delen van het bedrijf. Als de rechter de plannen goedkeurt zal Chrysler in handen zijn van de Italiaanse autofabrikant Fiat, samen met Chryslers vakbonden en de Amerikaanse en Canadese overheden.  

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.