Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

CEO Wavin spreekt van een perfect storm

CEO Wavin spreekt van een perfect storm
27 feb 2009 om 08:27

De Zwolse buizenfabrikant Wavin boekte in 2008 een omzet van 1,58 miljard euro, een daling van 2,3 procent en een autonome daling van 6,6. De markt voor producten van Wavin is aanzienlijk verzwakt in tweede halfjaar, de omzet kwam uit op 747,4 miljoen euro, een daling van 5,9 procent. In 2008 nam de ebitda met bijna een kwart af tot 161,0 miljoen. De netto winst over het afgelopen jaar bedroeg 32,1 miljoen euro, een daling van 65,5 procent.

 

Ontwikkeling schuldpositie

De netto schuld is gereduceerd naar 461,1 miljoen euro aan het einde van 2008. De onderneming bleef ruim binnen de financieringsconvenanten. De winst per aandeel kwam uit op 0,40 euro per aandeel. Het dividendvoorstel voor 2008 is 0,16 euro per aandeel. Het slotdividend komt uit op 0,04 per aandeel.

 

Toelichting Philip Houben, Wavin CEO

“We zijn in 2008 geconfronteerd met een serie omstandigheden die in de loop van het jaar verergerden en het best kunnen worden omschreven als een ‘perfect storm’. De kredietcrisis had niet alleen grote gevolgen voor de nieuwbouw in Europa maar tastte ook steeds meer het consumentenvertrouwen aan. Dit leidde weer tot een aanzienlijke verzwakking van de doorgaans minder cyclische renovatiesector. Naast marktverval hadden we te maken met sterk stijgende grondstofprijzen tegen het midden van het jaar, aanzienlijke voorraadvermindering bij afnemers en de negatieve effecten van de afzwakking van vreemde valuta ten opzichte van de Euro. Alleen overheidsinvesteringen in infrastructuurprojecten bleven op peil."

 

"Onder deze omstandigheden hebben we onmiddellijk kostenreductie en kasstroombeheersing tot onze prioriteit gemaakt. In West- Europa, waar de krimp van de markt zich voornamelijk afspeelde, hebben we het medewerkersbestand teruggebracht met 12% (650 medewerkers) en inmiddels zijn verdere maatregelen aangekondigd die ten koste zullen gaan van nog eens 450 medewerkers. Deze maatregelen boden onvoldoende compensatie voor het ongekende marktverval. Dit resulteerde in een aanzienlijke daling van Ebitda en netto winst."

 

Vooruitblik

Alle marktindicatoren wijzen op voortzetting van de moeilijke marktomstandigheden in 2009,  aldus de onderneming uit Zwolle. Bouwsector-statistieken voorzien een verdere daling van de nieuwbouw in Europa gedurende 2009. Echter, overheidsinvesteringen in infrastructuurprojecten zullen waarschijnlijk op peil blijven. "Wij verwachten dat Wavin’s omzet vooral in de eerste helft van het jaar een verdere verzwakking zal tonen. In vergelijking met het relatief sterke eerste kwartaal van 2008, dat werd gekenmerkt door een zachte winter en waarin de effecten van de kredietcrisis en de verzwakking van valuta nog gering waren, zal de omzet in Q1 2009 aanzienlijk lager uitvallen."

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.