Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Toezicht Congres op Fed stap dichterbij

Toezicht Congres op Fed stap dichterbij
20 nov 2009 om 16:32

Toezicht van het Congres op de Federal Reserve (Fed) is vandaag een stap dichterbij gekomen nadat een  financiële commissie in het Congres een voorstel van afgevaardigde Ron Paul aannam. Dat meldt Marketwatch. Het voorstel houdt in dat het de Government Accountability Office (GAO), een arm van het Congres, het rentebesluit, overeenkomsten met buitenlandse regeringen en centrale banken en het IMF gaat auditen. Daarnaast kan de GAO volgens het voorstel de aankoop van 800 miljard dollar aan Mortgage-Backed Securities onder de loep nemen. Verder zou er een limiet van 4 biljoen dollar komen op de Feds lender of last resort faciliteit, de noodleningen aan banken.

De aanname van het voorstel  is een overwinning voor afgevaardigde Ron Paul, die al meer dan twintig jaar strijdt voor toezicht op de Fed. De in 1913 opgerichte Fed is een onafhankelijke overheidsinstelling, die opereert zonder inmenging van het Congres of de president. Paul zei naar aanleiding van de aanname van het voorstel dat “als je transparantie van de Fed belangrijk vindt, je een blik wilt kunnen werpen op het monetaire beleid. Er is geen reden waarom de wereld uiteindelijk niet mag weten wat de Fed aan het doen is.”

 

Onafhankelijke Fed

De Fed verzet zich met hand en tand tegen overheidstoezicht. Volgens de Fed leidt auditing er toe  dat de onafhankelijkheid van de Fed in het geding komt, waardoor het stelsel van centrale banken niet langer effectief monetair beleid kan voeren. Ook belangrijke figuren uit de regering van President Obama verzetten zich tegen het voorstel van Paul. Onder Pauls voorstel vindt auditing met een vertraging van zes maanden plaats om politisering van de Fed te voorkomen.

Pauls voorstel werd met een meerderheid van 43 tegen 26 stemmen aangenomen. Momenteel bestaat er in het huis een meerderheid van 309 van de 435 stemgerechtigde afgevaardigden. Naast het Huis van Afgevaardigden moet ook de Senaat het voorstel goedkeuren. Uiteindelijk kan president Obama zijn veto uitspreken over Pauls voorstel.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.