Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ASML positief over vierde kwartaal

ASML positief over vierde kwartaal
19 nov 2009 om 09:31

Chipmachinefabrikant ASML heeft bij monde van topman Peter Wennink laten weten dat het orderboek over het vierde kwartaal tenminste zo goed gevuld zal zijn als over het derde kwartaal. Deze verwachting sprak Wennink uit op een conferentie in Barcelona.

 

ASML over dieptepunt heen

Zowel de omzet als de orderboekingen van ASML in het derde kwartaal waren beter dan verwacht. Dat zei Paul Beijsens, analist bij Theodoor Gilissen. Volgens Beijsens staat de orderportefeuille op het hoogste punt sinds een jaar tijd. Bij de afnemers van ASML “bestaat de noodzaak om de capaciteit op pijl te houden en te blijven investeren,” aldus Beijsens. In het derde kwartaal werden er 35 systemen verkocht, 27 nieuwe en 8 gebruikte. De totale waarde van de nieuwe orders bedroeg 777 miljoen euro. In het eerste kwartaal bevatte het orderboek slechts 8 orders. De omzet van ASML kwam in het derde kwartaal uit op 555 miljoen euro, tegen 277 miljoen in het tweede kwartaal, 189 miljoen euro in het eerste kwartaal en 696 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Beijsens is daarmee voor ASML “het dieptepunt achter de rug.” Daarnaast boekte ASML een nettowinst van 20 miljoen euro, tegenover een winst van 73 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Volgens de analist van Theodoor Gilissen kwam dat vooral door “de hogere verkopen in combinatie met een hogere bruto marges."

 

Bracheorganisatie SIA ook positief

De brancheorganisatie voor de chipindustrie, de SIA, maakte begin november bekend dat het herstel blijft voortduren. In het derde kwartaal was er sprake van een toename van de verkoop van bijna 20 procent. In totaal gaat het om een bedrag van meer dan 40 miljard euro. De markt voor chips is nu al zeven maanden op rij aan het groeien en de verwachting is dan ook dat aan het einde van het jaar de verkopen beter waren dan halverwege 2009 werd voorspeld.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.