Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Sparen bij DSB minder populair na uitspraak Lakeman

Sparen bij DSB minder populair na uitspraak Lakeman
6 okt 2009 om 10:12

De belangstelling voor een spaarrekening bij DSB is behoorlijk afgenomen. Normaal gesproken klikt 25 procent van de mensen die via internet opzoek zijn naar gunstige spaarvormen op informatie van de DSB. Na de oproep van Pieter Lakeman afgelopen donderdag, om spaargeld bij de DSB terug te trekken, daalde dit tot ongeveer 8 procent, zo becijferde Independer.nl. Er was een ondertekening van een akkoord met de stichting Steunfonds Probleemhypotheken aangekondigd, maar deze afspraak werd op het laatste moment afgezegd door DSB. Volgens DSB willen ze de contracten gewoon nog eens goed doorkijken, maar de afzegging veroorzaakte bij de stichting de nodige scepsis, ondanks een eerdere spijtbetuiging door Dirk Scheringa.

 

Gevolgen van de oproep

De oproep van Lakeman, voorzitter van een stichting die gedupeerde DSB klanten bijstaat, heeft ervoor gezorgd dat het vertrouwen van potentiële spaarders is beschadigd. Volgens DSB is er in twee dagen in totaal ongeveer 70 miljoen euro opgenomen door klanten. Dit kan ernstige gevolgen hebben, aangezien dit spaargeld een van de belangrijkste financieringsbronnen voor de kredietverlening van DSB vormt. De bank kan nu gedwongen zijn de rente hoog te houden om toch voldoende spaargeld binnen te krijgen, dit legt echter druk op de marges.

 

Vervolging Pieter Lakeman

Er blijkt tot nu toe nog niets van enige juridische actie tegen Pieter Lakeman. Het blijft stil rondom DSB, toezichthouders en het Openbaar Ministerie. Volgens advocaten en rechtshoogleraren is het namelijk moeilijk om de oproep van Lakeman juridisch aan te pakken, zo meldt het FD vandaag. Volgens een van de advocaten mag je ‘een hele hoop roepen’, aangezien men nu eenmaal vrijheid van meningsuiting heeft. Een hoogleraar privaatrecht geeft DSB gelijk om niet naar de rechter te stappen. Volgens hem brengt dit alleen maar negatieve publiciteit met zich mee. Nout Wellink van De Nederlandsche Bank merkte eerder op dat het wellicht zinvol zou zijn om de uitspraken van Lakeman te testen op strafbaarheid en aansprakelijkheid.

 

Door: Roos Toering, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.