Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vangnet Bos ter waarde van 20 miljard

Vangnet Bos ter waarde van 20 miljard
10 okt 2008 om 07:56

Wanneer fundamenteel gezonde banken en verzekeraars door de kredietcrisis dusdanig worden geraakt dat ze in (tijdelijke) problemen raken dan kunnen zij een beroep doen op de overheid. Minister Bos heeft een vangnet ter waarde van 20 miljard euro opgetuigd waarmee hij de balansen van deze ondernemingen kan versterken.

Last voor de belastingbetaler?

Volgens minister Bos zal zijn vangnet niet ten koste van de belastingbetaler gaan. Bedrijven die gebruik maken van een kapitaalinjectie zullen op termijn hun schuld weer moeten aflossen. De reden dat alleen fundamenteel gezonde bedrijven aanspraak kunnen maken op de regeling.

Reacties vanuit de financials

Verzekeraars blij met miljardeninjectie, zo laat het Verbond van Verzekeraars weten. Ook de Nederlandse bewindvoerder bij het IMF, Age Bakker, meent dat Nederland een goed besluit heeft genomen door proactief op te treden.

‘Banken krijgen een financiële injectie, er wordt voor liquiditeit gezorgd en spaarders zijn zeker dat hun geld veilig is’, zo laat Bakker weten. Telkens kleine bedragen beschikbaar stellen werkt niet, zo is in het verleden in Japan gebleken. Juist een omvangrijk plan is effectief. De problemen in de Scandinavische landen in de jaren negentig werden op een dergelijke manier onder controle gebracht.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.