Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beleggingstips

Redactie woensdag, 7 november 2018

Beleggingstip 7 DAH: Beleggen voor 12% met ABN AMRO

ABN AMRO Beleggersdag

Aandelen ABN AMRO staan 3% in min. De vandaag gepresenteerde doelstellingen van het management valt beleggers tegen. Wat ons betreft ligt het geheel in de lijn der verwachting en biedt de koersdaling van vandaag een mooi instapmoment. Nu kunt u gewoon de aandelen kopen, maar met in onze ogen minder risico kunt u ook 12% rendement maken als de aandelen niet 21% in waarde dalen. Hoe dat werkt leggen we later in deze analyse uit.

De doelstellingen van vandaag:

a) Return on Equity tussen 10% en 13% bevestigd.

b) Nieuw is de verwachtingen dat het leningenboek stabiel blijft en niet echt groeit.

c) ABN AMRO wil de kosten verder verlagen en streeft naar een kosten / inkomstenratio van minder dan 55%

d) Betreffende kapitaalsratio nagenoeg geen veranderingen qua doelstelling.

e) Dividendbeleid blijft 50% van de duurzame winst met extra uitkeringen als de kapitalisatie boven het streefcijfer ligt.

Analyse kwartaalcijfers

ABN AMRO boekte over het derde kwartaal een winst van EUR 725 miljoen tegen verwacht EUR 602 miljoen. Een jaar eerder boekte ABN AMRO een winst van EUR 673 miljoen. Het grote verschil komt voornamelijk door een toename uit de overige inkomsten. ABNAMRO boekt een winst op aandelenbelangen van EUR 107 miljoen versus EUR 28 miljoen een jaar eerder. Daarbij boekte de bank een resultaat op hedging (afdekken van risico) van EUR 70 miljoen versus EUR 9 miljoen een jaar eerder. Ten slotte lagen de kredietvoorzieningen lager dan verwacht. Dit levert EUR 11 miljoen extra op.

Zoals gezegd lijken de cijfers op het eerste oog dus ijzersterk, maar veel van deze overige inkomsten zijn eenmalig. Dit maakt de resultaten van banken altijd hoogst onvoorspelbaar. Corrigeren we de winst voor deze posten dan zijn de resultaten nog altijd prima, maar niet zo fantastisch dan het lijkt op het eerste oog.

Positieve elementen & Conference call

Wat verder opvalt in de resultaten is dat ABN AMRO de netto rente inkomsten ziet toenemen met 4% en een gemiddelde rentemarge maakt van 1,63% versus 1,54% een jaar geleden. Dat is goed te noemen. Verder heeft ABN AMRO de kosten goed onder controle en behaalt het een mooi rendement op het kapitaal, 14,4%. De kapitaalspositie van de bank verbetert volgens de Basel 3 standaarden naar 18,6% waarmee het de best gekapitaliseerde bank is in de top 3 van Nederland.

Kijkend naar de winst over de laatste vier kwartalen dan boekt ABN een winst per aandeel van EUR 2,59. Op de huidige koers handelt de onderneming dus op een bescheiden koers – winstverhouding van 8,3x. Het dividendrendement ligt op ruim 6,7% en is zeker houdbaar. Sterker nog in het kwartaalbericht staat ABN flexibiliteit heeft het uitkeringspercentage op te schroeven! De finale beslissing in deze volgt later.

Verder blijkt uit de conference call dat 10% van de winst dit jaar komt uit de private equity portefeuille. Dit is cyclisch en zeker niet wederkerig. Halen we dit uit de cijfers dan ligt de winst per aandeel over de laatste 12 maanden eerder op EUR 2,20. ABN AMRO wil andere beleggers laten participeren in hun eigen private equity partij en dus minder afhankelijk worden. Tenslotte probeert ABN AMRO de impact van de implementatie van Basel 4 te verkleinen door mitigerende maatregelen te nemen.

Samenvattend

ABN AMRO boekt prima resultaten, maar er zitten wel veel eenmalige baten in de cijfers. Hiervoor gecorrigeerd is het nog steeds prima een prima resultaat waaruit de bank gemakkelijk het dividend van EUR 1,45 kan uitkeren. Op de huidige koers handelen de aandelen op een dividendrendement van 6,7% en een koers- winstverhouding van 8,3x. Veel neerwaarts risico zien wij op basis van deze cijfers niet. Nu kunt u gewoon de aandelen kopen, maar met in onze ogen minder risico kunt u ook een mooi rendement maken.

Hoe werkt het?

De recente koersdaling van vandaag €22 biedt een mooi moment om positie te nemen in de bank. Zoals gezegd kunt u gewoon de aandelen kopen voor €22 maar een uitstekend alternatief is een zogenaamd Rendement Certificaat. De kans op een mooi rendement is hiermee groter.

De werking is als volgt:

  • Blijft de koers van ABN AMRO tot 19 september 2019 boven de €17,50 (de ondergrens), dan ontvangt u €25 retour. Het aandeel mag dus stijgen, zijwaarts bewegen en zelfs nog 21% dalen. De marge tot €17,50 is bij de actuele aandelenkoers dus 21%.
  • Het certificaat is te koop voor EUR 22,35. U kunt dan dus €2,65 verdienen. Een rendement van 12%. Geannualiseerd  ligt het rendement op 13.45%.
  • Stel dat ABN Amro wel onder de grens van €17,50 komt, dan krijgt u na de afloopdatum (19/9/19) een bedrag retour gelijk aan de aandelenkoers van ABN Amro. Staat de koers €17, dan ontvangt u €17. Herstelt het aandeel naar €24, dan krijgt u €24. De laatste keer dat ABN onder €17.5 stond was in de zomer van 2016.

Meer van dit soort tips ontvangen? Registreer gratis op De Aandeelhouder: Klik Hier.


Het grote verschil met de aandelen is dat u bij een daling naar €20 wel verliest met de aandelen, maar met dit certificaat winst maakt. Het nadeel is wel dat je geen dividend ontvangt en de maximale winst beperkt is. Als belegger gaat u in dit geval niet voor een maximaal rendement, maar voor een zo groot mogelijke kans op winst.

  • Uitgever Certificaat: CommerzBank.
  • ISIN Code: NL0013110521
  • Meer informatie over dit certificaat: KLIK HIER

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De redactie van De Aandeelhouder kan posities innemen op de financiële markten.

De Aandeelhouder TV

mei 17, 2024

Index bullen raken wat vermoeid – 17mei24

mei 17, 2024

TSMC: nieuwste ASML machine te duur (uitleg en achtergrond)

mei 17, 2024

Just Eat Takeaway, Aegon, Triodos, VastNed, ASML, OCI, CVC & Fed | DeAandeelhouder Podcast Afl. 176

mei 17, 2024

Applied Materials en Sif overtuigen niet | 17 mei 2024 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 mei 12:06 Redactie

Beleggen met zekerheid: kapitaalbescherming certificaten

17 mei 09:08 Redactie

Nieuwe CEO Prosus aangesteld

17 mei 09:57 Redactie

Vijf Alternatieven voor Rabo Certificaten