Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak start in het rood

Damrak start in het rood
10 sep 2015 om 08:29

Het Damrak gaat lager van start nadat Wall Street woensdag na het sluiten van de beurs in Amsterdam in het rood dook en de beurzen in Azië vanochtend eveneens rood kleurden.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een lagere opening van 1,0 procent. Woensdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog juist ruim een procent hoger.

"De markt lijkt verslaafd te zijn aan stimuleringsmaatregelen en een lage rente, en kijkt met vrees uit naar het Amerikaanse rentebesluit van volgende week", aldus vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten.

Wall Street gaf woensdag na een voortvarende start de winsten prijs en sloot zelfs scherp lager nadat onder meer bleek dat de vacatures waren uitgekomen op de hoogste stand in vijftien jaar tijd. In combinatie met het vorige week vrijdag vrijgegeven werkloosheidspercentage van 5,1 procent in augustus, het laagste niveau in ruim zeven jaar tijd, lijkt de staat van de arbeidsmarkt niet langer een argument te zijn voor de Federal Reserve om de rente niet te verhogen.

“Met de arbeidsmarkt gaat het prima”, concludeerde marktanalist Philip Marey van Rabobank dan ook. Volgens journalist Jon Hilsenrath van The Wall Street Journal is de verdeeldheid binnen de Fed in aanloop naar het rentebesluit van volgende week nog groot.

Het rentebesluit van de Fed belooft volgens marktanalist Marey dan ook een lastige afweging te worden tussen een sterke arbeidsmarkt en een lage inflatie. Rabobank verwacht dat de centrale bank het zekere voor het onzekere neemt en pas in december de rente zal verhogen. "Ook omdat de impact van de Chinese groeivertraging nog niet helemaal uitgekristalliseerd is", aldus Marey.

´s Werelds duurste bedrijf Apple presenteerde woensdagavond nieuwe producten, waaronder een iPhone en een iPad. Alle innovaties waren evenwel eerder al uitgelekt, waardoor een verrassingseffect achterwege bleef. Na een hogere opening sloot het aandeel zelfs twee procent lager.

In Azië stonden de hoofdindices vanochtend onder druk na onder meer een scherpe daling van de Japanse machine orders en een daling van de Chinese producentenprijzen. De Nikkei index gaf drie procent prijs. Woensdag maakte de Japanse hoofdgraadmeter nog een koerssprong van 7,7 procent na uitspraken van premier Shinzo Abe, die hintte op stimuleringsmaatregelen. De Shanghai Composite hield daarentegen de schade vanochtend beperkt met een verlies van krap een half procent.

Europese beleggers krijgen in de loop van de ochtend inzicht in de Franse industriele productie en de Spaanse industriele orders. In Amerika staan onder meer de groothandelsvoorraden en de wekelijkse steunaanvragen en olievoorraden geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Vanwege de zwakkere markt in de afgelopen weken verwacht Besi dit lopende kwartaal geen omzetdaling van 15 tot 20 procent op kwartaalbasis, maar een afname van 28 tot 33 procent. Daarmee zou de omzet dit kwartaal uitkomen op 70,0 tot 75,0 miljoen euro, na een omzet van 104,3 miljoen euro in het tweede kwartaal. Om de omzetdaling op te vangen zet Besi het mes in het personeelsbestand.

Beursnieuweling Flow Traders zal worden opgenomen in de AMX. Dit was de uitkomst uit de herweging die beursbedrijf Euronext elk kwartaal uitvoert.

MDxHealth ontwikkelde een algoritme op basis van ConfirmMDx dat helpt bij het opsporen van prostaatkanker. Dit maakte het Belgische biotechbedrijf met een notering op het Damrak voorbeurs bekend.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor woensdag anderhalf procent op 16.253,57 punten, de S&P500 sloot 1,4 procent lager op 1.942,04 punten en de Nasdaq leverde in 1,2 procent in op 4.756,53 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.