Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Soepelere regeling voor leveranciers Petrobras`

`Soepelere regeling voor leveranciers Petrobras`
25 mei 2015 om 10:06

Leveranciers van Petrobras die betrokken zouden zijn bij omkoopschandalen kunnen mogelijk een soepelere regeling van de Braziliaanse overheid tegemoet zien. Dit meldde The Wall Street Journal maandag.

 

De voorzitter van de overheidsinstantie die de minister ondersteunt bij het financiële beleid zou reeds met vijf van de dertig leveranciers die onderzocht worden gesproken hebben.

 

De betrokken bedrijven kunnen door samen te werken met de autoriteiten, boetes te betalen en Petrobras te compenseren niet langer worden uitgesloten van publieke aanbestedingen. Betrokken bestuurders kunnen echter nog wel vervolgd worden voor hun rol bij de omkooppraktijken.

 

Diverse Braziliaanse ondernemingen zouden in een kartel hebben samengewerkt en structureel te hoge prijzen aan Petrobras hebben gerekend. Medewerkers van Petrobras ontvingen bovendien steekpenningen voor het gunnen van opdrachten.

 

SBM Offshore

Het Nederlandse SBM Offshore zou zich in Brazilië ook schuldig hebben gemaakt aan het betalen van smeergeld om zo opdrachten binnen te halen bij de staatsoliemaatschappij Petrobras. Eerder al trof de oliedienstverlener daarom een schikking met de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten voor een bedrag van 240 miljoen dollar. Naast Brazilië was deze schikking ook bedoeld voor de Afrikaanse landen Equatoriaal Guinea en Angola.

 

In maart van dit jaar liet SBM Offshore weten afspraken te hebben gemaakt met het Braziliaanse Controladoria-Geral da União en Advocacia-Geral da União over een raamwerk voor een eventuele schikking en het aanleveren van relevante informatie door de Schiedamse oliedienstverlener voor de onderzoeken die het CGU uitvoert.

 

Vanwege de kwestie staat SBM Offshore op dit moment op de zwarte lijst van het Braziliaanse Petrobras, waardoor het niet mag inschrijven op nieuwe projecten. Petrobras geldt als een van de belangrijkste klanten van SBM Offshore.

 

Op een nipt lager Damrak noteerde SBM Offshore maandag 0,7 procent in het rood op 12,32 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.