Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak start handelsweek vlak

Damrak start handelsweek vlak
23 mrt 2015 om 08:26

De Amsterdamse beurs gaat maandag vrijwel onveranderd van start na een positief sentiment op Wall Street vrijdag en in Azië vanochtend. Futures op de AEX wezen ruim een half uur voor de beursgong op een lagere opening van 0,1 procent. Afgelopen week won de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 1,4 procent op een stand van 499,12 punten, het hoogste slot van 2015.

Vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Beheer en Brokers verwacht door de "goede stemming in Azië" een hogere opening, waarbij de lagere olieprijs wordt genegeerd.

De Japanse Nikkei index klom vanochtend met een procent naar het hoogste niveau in 15 jaar, terwijl de Shanghai Composite anderhalf procent won. Na negen achtereenvolgende handelsdagen van hogere koersen, noteert de Chinese hoofdgraadmeter nu op het hoogste niveau sinds mei 2008.

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag ook hoger en maakten daarmee juist een einde aan een negatieve reeks, geholpen door een lagere dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde vrijdag 1,4 procent hoger op 1,0811, maar noteerde maandagochtend 0,3 procent in het rood. De afgelopen weken won de dollar nog flink aan kracht en pariteit tussen de beide munten naderde.

De prijs voor een vat Brent-olie daalde maandag ruim een procent op 54,50 dollar. Edelmetalen goud en zilver presteerden met verliezen van respectievelijk 0,2 en 1,2 procent eveneens zwak.

De beursagenda is vandaag vrijwel leeg. Amerikaanse beleggers kijken vanmiddag nog uit naar de Chicago Fed index en de verkoop van bestaande woningen in februari.

Vooruitblik

Vanaf vandaag zal de Amsterdamse AEX in een nieuwe samenstelling proberen om de grens van 500 punten opnieuw te slechten. De AMX-fondsen NN Group, Vopak en Aalberts Industries zullen toetreden tot de hoofdfondsen op de AEX, terwijl SBM Offshore, Fugro en Klépierre het toneel zullen verlaten.

Op de AMX bevinden zich onder de nieuwkomers SBM Offshore en Fugro, degradanten uit de AEX. Ook IMCD, BE Semiconductor en Galapagos treden toe tot de Midkap. Nutreco verlaat de index vanwege de overname door SHV.

Yatra Capital, Macintosh Retail Group en Batenburg Techniek treden toe tot de AScX, waar BE Semiconductor, Galapagos en Groothandelsgebouwen zullen vertrekken.

 
Vrijdag staat de beursgang van Refresco Geber geagendeerd. De Nederlandse bottelaar wil 502 tot 594 miljoen euro ophalen bij beleggers, wat door de uitoefening van de overtoewijzing nog kan oplopen naar maximaal 683 miljoen euro. De opbrengst van de beursgang zal Refresco gebruiken om de schuld terug te brengen, kapitaal terug te laten vloeien naar de bestaande aandeelhouders en op termijn te expanderen in de versnipperde markt voor bottelaars.

 
Naast de indexwijzigingen en de beursgang van Refresco Geber openen de lokaal genoteerde fondsen ForFarmers, Eurocastle Investments, Hydratec Industries en Kardan de boeken over het afgelopen kwartaal. Vanuit Europa volgen onder meer nog de bedrijfsresultaten van Deutsche Bank, Hennes & Mauritz, Telefónica Deutschland en Euronav.

 
De macro-economische kalender bevat onder meer de samengestelde inkoopmanagersindexen uit Europa, de inkoopmanagersindex voor de industrie in China, Japan en de Verenigde Staten. Donderdag komen bovendien de nieuwste groeiramingen naar buiten van de Nederlandse economie.

 
Vanuit de Verenigde Staten krijgen beleggers komende week naast de inkoopmanagersindex onder meer cijfers over de Amerikaanse consumentenprijzen en de huizenmarkt te verwerken, samen met de nieuwste groeiramingen voor de economie en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan.

Bedrijfsnieuws

Boskalis liet vrijdag nabeurs weten het belang in Fugro verder te hebben uitgebreid van 20,01 naar 25,1 procent. Opnieuw benadrukte Boskalis dat dit "geen opmaat is tot het uitbrengen van een bod". Fugro benadrukte in een reactie maandagochtend opnieuw de eigen onafhankelijkheid. De opbouw van het belang was volgens Fugro "ongevraagd en onverwacht".

Air France-KLM gaat topman Alexandre de Juniac voorgedragen voor een nieuwe termijn als bestuursvoorzitter. Dit meldde de luchtvaartmaatschappij vrijdag nabeurs. Air France-KLM wil De Juniac voordragen bij de aandeelhoudersvergadering voor een nieuwe termijn van vier jaren.


Royal Dutch Shell
krijgt waarschijnlijk deze week toestemming van de Amerikaanse overheid om in de wateren rond Alaska opnieuw te boren naar olie. Dit schreef de Britse krant The Guardian dit weekend.

ING startte het volgen van GrandVision met een Kopen advies en een koersdoel van 28,50 euro. Analist Marco Gulpers noemde de omstandigheden voor de optiekketen "uniek" en verwacht dat de groei structureel kan worden aangejaagd door vergrijzing, een hoger opgeleide en meer welvarende bevolking en de mondiale schaalvergroting.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index noteerde vrijdag 0,9 procent hoger op 2.108,10 punten. De Dow Jones index steeg eveneens 0,9 procent naar 18.127,65 punten en de Nasdaq dikte 0,7 procent aan en steeg daarmee naar 5.026,42 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.