Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Rode cijfers voor Imtech

Update: Rode cijfers voor Imtech
18 mrt 2015 om 07:34

Imtech heeft conform verwachting ook in het vierde kwartaal van 2014 rode cijfers geboekt. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de jaarcijfers van de technische dienstverlener.

 

CEO Gerard van de Aast bestempelde 2014 als een jaar waarin Imtech de financiële situatie normaliseerde en waarin het te maken kreeg met substantiële eenmalige kostenposten. Daarbij slaagde de technische dienstverlener er volgens de topman in om de operationele prestaties te verbeteren.

 

"We zijn ons terdege bewust van de uitdagingen die voor ons liggen in op de weg naar herstel, maar de vooruitgang tot op heden is stabiel", aldus Van de Aast.

 

Imtech boekte in het vierde kwartaal een omzet van 1.030 miljoen euro, tegenover 1.062 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) was 128 miljoen euro negatief, hetgeen beduidend minder was dan het verlies van 257 miljoen euro vorig jaar. Operationeel bedroeg het verlies 1,4 miljoen euro met een marge van 0,1 procent negatief. De rode cijfers kwamen niet als een verrassing. Analisten geraadpleegd door ABM Financial News hielden rekening met een operationeel verlies.

 

Onder de streep restte voor Imtech een verlies van 183 miljoen euro, grofweg de helft van de 370 miljoen euro verlies in de laatste maanden van 2013. In dit verlies zat voor 127 miljoen euro aan niet-operationele kosten en 28 miljoen euro aan afschrijvingen op de goodwill in Duitsland en Oost-Europa.

De orderinstroom van Imtech kwam uit op 912 miljoen euro.

 

Het operationele werkkapitaal was 47 miljoen euro negatief en de nettoschuld daalde van 737 miljoen naar 334 miljoen euro. Daarmee was de daling redelijk in lijn met de 325 miljoen aan schuld die KBC Securities voorzag.

 

2014

Over heel 2014 kwam de omzet uit op 3.922 miljoen euro met een operationeel bedrijfsresultaat (EBITDA) van krap 32 miljoen euro negatief. Onder de streep verloor Imtech 559 miljoen euro, vooral als gevolg van eenmalige kosten met betrekking tot de reorganisatie die de technische dienstverlener doorvoert en het debacle in Duitsland en Polen.

 

Hoofdpijndossiers

Imtech constateerde dat het in de Verenigde Arabische Emiraten mogelijk regels heeft overtreden, maar dat de kwestie relatief klein van omvang was en dat de eventuele financiële implicaties dan ook niet materieel zullen zijn.

 

Vooralsnog leverde het interne onderzoek in Duitsland naar het overtreden van de mededingingsregels niets op. Ook de Duitse autoriteiten onderzoeken deze kwestie nog, wat voor Imtech aanleiding was om het eigen onderzoek grootschaliger aan te pakken.

 

Ook het onderzoek naar eventuele misstanden bij het binnenhalen van opdrachten voor de nieuwe luchthaven in Berlijn, een voor Imtech groot project met een initiële opdrachtwaarde van 114 miljoen euro, leverde volgens de technische dienstverlener vooralsnog geen bewijzen op.

 

Voor 2015 zei Imtech te rekenen op een positief operationeel bedrijfsresultaat. Verder herhaalde de technische dienstverlener de doelstellingen voor de middellange termijn, van onder meer een operationele EBITDA-marge van 4 tot 6 procent.

 

Imtech sloot dinsdag op 3,73 euro.

 

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.