Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: beursexperts terughoudend gestemd

Beursblik: beursexperts terughoudend gestemd
1 mrt 2015 om 09:41

Beursexperts zijn voor maart terughoudend gestemd. Dit bleek uit de maandelijkse enquête van Actiam.

 

"De meeste professionals gaan van een tijdelijke correctie uit", zo constateerde fondsmanager Corne van Zeijl, die verantwoordelijk is voor de maandelijkse peiling onder beursexperts.

 

Voor maart is 40 procent van de experts pessimistisch gestemd, tegenover 35 procent optimistisch.

 

Reden voor de terughoudendheid is "de extreem snelle stijging" in de afgelopen maand. Een stijging die overigens niet voorzien was, zo merkte Van Zeijl op.

 

Afgelopen maand zaten de experts er "finaal" naast, aldus Van Zeijl. De meeste experts rekenden op een daling van de beurs, maar de AEX steeg met meer dan 7 procent.

 

"Daarmee haalde februari 2015 net de top 10 procent niet, sinds de AEX werd geïntroduceerd. En dat ondanks dat er een aantal bedrijven ex dividend gingen", want inclusief dit dividend was de stijging zelfs 7,8 procent, zo berekende de fondsmanager.

 

Volgens Van Zeijl vergisten de experts zich in de impact van Griekenland. "Het Griekse drama bleek achteraf een toneelspel te zijn."

 

Verder sorteerden beleggers volgens de fondsmanager al voor op het aankoopprogramma van "Helikopter Mario" van de Europese Centrale Bank, dat deze maand van start gaat.

 

Fondskeuzes

Voor maart adviseren de experts vooral om ArcelorMittal in de portefeuille op te nemen. De staalreus stond bij de keuzes van de experts "fier bovenaan". Verder doen beleggers er volgens de kenners goed aan om ook Fugro te kopen.

 

Wegblijven kunnen beleggers volgens de experts beter bij OCI en Altice. Ook Boskalis, Delta Lloyd en SBM Offshore zijn niet geliefd bij de kenners.

 

Met betrekking tot OCI voorzien de experts dat de plotselinge koersstijging van meer dan 21 procent in februari wel weer eens teniet kan worden gedaan. Andere experts blijven liever weg van OCI, omdat de koers onder druk zal komen door aandeelhouders die hun aandeel gaan verkopen, om de administratieve ellende te voorkomen bij de verkoop van hun Orascom aandelen, aldus Van Zeijl.

 

Hoewel de experts voor februari volledig mis zaten met hun verwachting voor de AEX, waren de individuele fondskeuzes een stuk beter.

 

ArcelorMittal was het meest geliefde aandeel onder de experts voor afgelopen maand, en dit betaalde zich uit. De staalreus werd afgelopen maand ruim 15 procent meer waard. Ook ING Groep en KPN behoorden tot de keuze van de experts, en die wonnen respectievelijk 20 en 11 procent.

 

De floppers die de experts uitkozen stegen in waarde, maar beduidend minder sterk dan de AEX. Vooral Unilever bleek een goede keuze. Het fonds werd in de stijgende markt slechts 0,8 procent meer waard.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.