Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Verleden blijft SBM Offshore achtervolgen

Verleden blijft SBM Offshore achtervolgen
30 dec 2015 om 16:08

Alle malaise op de oliemarkt ten spijt zijn het tegen het einde van het jaar voor SBM Offshore met name kwesties uit het verleden die de eindejaarspret bederven.

 

Half december kondigde het federaal openbaar ministerie in Rio de Janeiro aan CEO Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema, tot voor kort chief governance en compliance officer bij SBM, te beschuldigen van betrokkenheid bij de smeergeldaffaire bij het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. "Hoewel de twee bestuurders niet worden beschuldigd van corruptie is de status van de aanklacht vooralsnog onduidelijk", aldus een woordvoerder van de Nederlandse oliedienstverlener.

 

Nadat SBM eind 2014 een schikking trof ter waarde van 240 miljoen dollar met het Nederlandse Openbaar Ministerie in verband met ongeoorloofde betalingen in onder andere Brazilië, zou 2015 volgens marktkenners het jaar van de herwaardering worden van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie.

 

Een formele uitnodiging van Petrobras om deel te nemen aan de Sepia en Libra FPSO aanbestedingen bevestigden deze veronderstelling. Evenals de aanhoudende gesprekken met de Braziliaanse autoriteiten over de afwikkeling van de vermeende fraude. Daarbij moet overigens wel aangetekend worden dat het toekennen van nieuwe contracten door Petrobras aan SBM slechts mogelijk is, wanneer een schikking is overeengekomen met de Braziliaanse autoriteiten.

 

Ander belangrijk punt van focus was afgelopen jaar de daling van de olieprijs. Hoewel het Schiedamse concern, dat installaties maakt voor de productie en opslag van olie- en gasproducten, wel degelijk de effecten van de lagere olieprijs voelt, wees het bestuur er reeds eerder op dat het orderboek voor 90 procent bestaat uit toekomstige lease- en exploitatie- inkomsten met vaste dagtarieven en daardoor slechts beperkt afhankelijk is van de olieprijs en productieniveaus.

 

"De huidige neerwaartse trend is van grote invloed op onze industrie, die hierdoor wordt geconfronteerd met de uitdaging om zichzelf opnieuw uit te vinden, in een poging winstgevend blijven tegen de huidige olieprijs", stelde CEO Chabas tijdens de publicatie van de halfjaarcijfers begin augustus. In dezelfde publicatie verhoogde het concern de omzetverwachting voor het gehele boekjaar van 2,2 miljard naar tenminste 2,6 miljard dollar. Deze outlook is gebaseerd op de zogenoemde Directional methode, waarbij de inkomsten gespreid geboekt worden, overeenkomstig de echte inkomsten.

 

Of Chabas de publicatie van de jaarresultaten op 10 februari 2016 zal halen, is vooralsnog de vraag. Analisten reageerden verbaasd op de recente beschuldigingen aan het adres van Chabas en Hepkema, "aangezien zij sinds hun aantreden de transparantie vergrootten". Het concern staat als één blok achter de twee topmannen en benadrukte geen belemmering te zien voor het functioneren van de twee bestuurders.

 

De kwestie leidt echter tot een extra laag van onzekerheid, klinkt het in de markt. Verschillende analisten houden er inmiddels rekening mee dat SBM om de zaak snel af te handelen bestuurders zal moeten laten gaan, ondanks dat zij nog niet eens schuldig zijn bevonden.

 

Het aandeel SBM Offshore noteert woensdagmiddag 0,6 procent hoger op 11,87 euro. Ten opzichte van begin dit jaar is het aandeel 21,4 procent gestegen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.