Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: economische groei houdt aan in 2016

Beursblik: economische groei houdt aan in 2016
27 nov 2015 om 15:23

De mondiale economie zal volgend jaar geleidelijk verder groeien, ook wanneer de Federal Reserve in december de rente verhoogt. Dit stelde topman Henning Gebhardt van Deutsche Bank donderdag in een presentatie over de verwachtingen voor komend jaar. 

 

Deutsche Bank mikt voor 2016 op een economische groei in Amerika van 2,5 procent, terwijl het bruto binnenlands product in de eurozone 1,6 procent kan groeien, mede aangejaagd door “sterke” consumentenuitgaven. Ook ziet Deutsche Bank dat de kredietverstrekking in de eurozone over de gehele linie verbetert. 

 

In China zal de economie verder “normaliseren”. Volgens Gebhardt wordt de huidige economische groei gedragen door een sterke dienstensector, die een krimp van de productiesector deels lijkt op te vangen. Evengoed erkende de topman dat een groei van 7 procent niet houdbaar blijft. Deutsche Bank verwacht dat het bbp volgend jaar met 6,0 procent groeit, na een toename van 6,8 procent in 2015.

 

Hoewel Gebhardt opmerkte dat de financiële markten vooral in de zomer kortstondig “geschrokken” reageerden op de Chinese terugval, bleef een “significante” impact van de afname van het groeitempo volgens de bankier uit in 2015. Dit zal in 2016 niet anders zijn, verwacht hij. 

 

Renteverhoging in december

 

Deutsche Bank acht een renteverhoging in december door de Federal Reserve “zeer waarschijnlijk”. Een negatieve marktreactie voorziet Gebhardt evenwel niet. Wel zal de volatiliteit op de markten aanhouden. “Een renteverhoging is inmiddels ingeprijsd bij beleggers,” aldus Gebhardt. “Ze zijn aan het idee gewend geraakt.”

 

Gebhardt verwacht daarnaast niet dat een renteverhoging door de Fed volgend jaar al impact zal hebben op de wereldwijde economische groei. “Doorgaans duurt het minstens twaalf maanden voordat een economie reageert,” aldus Gebhardt. “We weten pas op z’n vroegst in 2017 of een rentestap wel de juiste keuze was.”

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.