Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Vopak wil af van joint venture EOS in Estland`

`Vopak wil af van joint venture EOS in Estland`
19 nov 2015 om 16:45

Vopak is volgens geruchten in de markt uit op een verkoop van het belang in Vopak EOS in Estland. Onder meer het doorgaans goed ingevoerde MergerMarket maakte melding van de potentiële verkoop.

 

Analist Thijs Berkelder van ABN AMRO noemde de terminals in hoofdstad Tallinn jarenlang een van de kroonjuwelen van Vopak. Door de komst van de nieuwe Russische Ust-Luga haven liepen de volumes evenwel flink terug. Ook de aan Rusland opgelegde handelssancties doen de terminals volgens de bank geen goed. SNS Securities onderschrijft deze constatering van ABN AMRO, waarbij analist Martijn den Drijver meent dat het resultaat van de joint venture is gestabiliseerd op "een veel lager niveau".

 

ABN AMRO schat de waarde van de terminal op ongeveer 400 miljoen dollar, dat wil zeggen tienmaal het geschatte bedrijfsresultaat (EBITDA) van 40 miljoen dollar. Een verkoop van het belang van 50 procent in de terminal zou Vopak daarmee 200 miljoen dollar opleveren. Berkelder zei tegenover ABM Financial "wellicht veel te optimistisch" te zijn over deze verkoopprijs, ook omdat de onderhandelingspositie van Vopak momenteel misschien niet erg sterk is.

 

Den Drijver voegde toe dat de balans van Vopak "al erg sterk" is dan de onderneming in principe geen extra kapitaal nodig heeft. Aan het einde van het derde kwartaal kende Vopak een verhouding tussen nettoschuld en bedrijfsresultaat (schuldratio) van 2,76, hetgeen ruim onder de maximaal toegestane 3,75 ligt.

 

Evenwel is het tankopslagbedrijf volgens Berkelder de eigen portefeuille duidelijk aan het herschikken en daarmee zou een verkoop van Vopak EOS niet ondenkbaar zijn.

 

Een potentiële koper voor het belang van Vopak noemde Berkelder AP Møller Terminal, dat met een belang van bijna 31 procent reeds een van de grootaandeelhouders van Global Ports is, dat de andere helft van het belang in Vopak EOS houdt. De analist van ABN AMRO wees op enkele recente overnames van AP Møller Terminal, waaruit ook al bleek dat de Denen inmiddels ook interesse hebben in terminals die zich niet richten op containers.

 

Vopak liet tegenover ABM Financial News weten niet te reageren op geruchten in de markt.

 

Indien Vopak het belang in EOS inderdaad verkoopt, dan komt het tankopslagbedrijf daarmee redelijk aan het einde van het desinvesteringsprogramma van 15 vooral kleinere terminals.

 

ABN AMRO en SNS Securities hebben beide een koopaanbeveling op Vopak. Het aandeel handelde donderdagmiddag op een groen Damrak 0,8 procent hoger.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.