Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak maakt pas op de plaats

Damrak maakt pas op de plaats
8 okt 2015 om 17:55

De Amsterdamse beurs heeft donderdag een pas op de plaats gemaakt in afwachting van het naderende cijferseizoen. De AEX sloot 0,3 procent hoger op 442,08 punten en ook de AMX liet een plus van 0,3 procent optekenen.

 

Volgens analisten van KBC bleven de markten donderdag dicht bij huis dankzij een gebrek aan significante marktinformatie. De handelsdag ging volgens marktanalisten van Rabobank evenwel van start met tegenvallend macro-economisch nieuws uit Duitsland. In augustus daalde de omzet in de Duitse industrie met 1,3 procent op maandbasis, terwijl de binnenlandse vraag met 0,9 procent terugliep. Het Duitse handelsoverschot kwam in augustus uit op 15,3 miljard euro tegenover een surplus van 13,9 miljard euro een jaar eerder.

 

Ed Manie van Mijn-Effecten merkte een afwachtende houding op onder beleggers. De vermogensbeheerder zag alle ogen gericht op de kwartaalcijfers van Alcoa donderdag nabeurs. “In hoeverre heeft het bedrijf last gehad van de economische tegenwind? Het antwoord daarop zal het beurssentiment in de komende dagen bepalen”, aldus Manie.

 

Vanavond staan naast de kwartaalcijfers van Alcoa ook de notulen van de laatste monetaire vergadering van de Federal Reserve op de agenda. Vrijdag trapt Fagron op het Damrak het cijferseizoen af met de resultaten over het afgelopen kwartaal.

 

De euro/dollar noteerde donderdag bij het sluiten van de Europese beurzen op 1,1277. Bij het openen van de Amerikaanse beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1257 en rond de start van de Europese handelsdag stond er een stand van 1,1252 op de borden.

 

Olie had de wind in de rug. Een november-future op een vat West Texas Intermediate steeg 2,0 procent naar 48,78 dollar en een vat Brent dikte eveneens 2,0 procent in prijs aan naar 52,38 dollar.

 

Stijgers en dalers

 

In de AEX noteerden 20 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van DSM dat 4,1 procent meer waard werd. ABN AMRO verhoogde het advies voor het chemiebedrijf van Verkopen naar Kopen, omdat DSM weer kan uitzien naar groei gelet op de eigen maatregelen in de vorm van onder meer kostenbesparingen. Ook kan het afstoten van activiteiten de waarde van DSM stuwen, zo meenden de marktvorsers.

 

Akzo Nobel volgde DSM op de voet met een dagwinst van 3,7 procent en Wolters Kluwer volgde met een plus van 1,8 procent. ArcelorMittal schreef 1,3 procent bij nadat Goldman Sachs het koersdoel voor de staalreus verlaagde van 7,70 naar 5,00 euro. De analisten van Goldman Sachs zien nog altijd geen opwaarts potentieel, mede vanwege de te grote overcapaciteit in de staalsector. De marktvorsers zijn daarbij negatief gestemd over de ijzerertsprijs en de kans dat de staalprijs significant herstelt is “onwaarschijnlijk”.

 

Altice schreef 0,1 procent bij. Citi Research verlaagde het koersdoel voor de Franse kabelaar van 25,00 naar 21,00 euro als gevolg van een eerdere koersdoelverlaging voor dochterbedrijf Numericable-SFR en de aankondiging dat Altice een pauze inlast voor de zoektocht naar nieuwe overnames. De marktvorsers wezen verder op een verwatering van aandelen na de kapitaalverhoging op 17,00 euro per aandeel in plaats van het eerder voorgestelde 24,00 euro per aandeel. 

 

ING Groep droeg de rode lantaarn met een verlies van 1,9 procent. 

 

In de AMX ging Fugro aan kop met een winst van 4,2 procent, gevolgd door Air France-KLM en BE Semiconductor Industries met 3,5 procent. Sectorgenoot ASM International werd 1,4 procent meer waard. Add Value Fund besloot om het bestaande belang in de semiconductors opnieuw uit te breiden.

 

Fagron schreef 2,6 procent bij. Vrijdag voorbeurs opent de magistrale bereider de boeken over het afgelopen kwartaal.

 

BAM Groep en IMCD gaven ruim twee procent prijs. Galapagos was evenwel de grootste daler in de Midkap met een verlies van 4,9 procent.

 

Onder de kleine fondsen steeg Stern Groep 2,0 procent, terwijl Heijmans juist 2,7 procent verloor. 

 

Het lokaal genoteerde Pharming was donderdagochtend de hoogvlieger op het Damrak met een winst van 17,0 procent. De Amerikaanse Food and Drug Administration verstrekte Pharming en partner Salix Pharmaceuticals twaalf jaar exclusiviteit voor het medicijn Ruconest. Eerder was al een exclusiviteitsperiode van zeven jaar toegekend, maar volgens CEO Sijmen de Vries van Pharming werd deze periode verlengd “vanwege het innovatieve karakter” van Ruconest, een behandeling tegen acute aanvallen van erfelijk angio-oedeem.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.