Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

SBM Offshore koploper op rustig Damrak

SBM Offshore koploper op rustig Damrak
1 sep 2014 om 17:53

De Amsterdamse beurs is maandag met winst aan de nieuwe handelsmaand begonnen. De AEX won 0,3 procent op 414,23 punten en ook elders in Europa bleven de beurzen dicht bij huis.

 

De handel was rustig vanwege een feestdag in Amerika, waardoor Wall Street de deuren gesloten hield. "Een typische Labor Day", aldus fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam.

 

De meeste aandacht ging uit naar de inkoopmanagersindexen voor de Aziatische en Europese industrie. Vanwege Labor Day volgen die voor Amerika pas morgen.

 

De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie liet een daling zien, zowel in de officiële raming als die van HSBC. Bij HSBC daalde de index zelfs tot 50,2 procent, nipt boven het break-even niveau van 50.

 

De inkoopmanagersindexen voor de Europese industrie wezen vandaag conform verwachting op een "aanzienlijk verlies aan momentum". Dit stelde econoom Peter Wuyts van de de Belgische bank KBC, die het afnemende momentum vooral toeschreef aan de oplopende spanning in Oekraïne en de negatieve impact van de sancties op de economie.

 

De ogen van beleggers zijn nu vooral gericht op de monetaire vergadering van de Europese Centrale Bank aanstaande donderdag, gevolgd door het Amerikaanse banenrapport op vrijdag.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 14 fondsen hoger verhandeld tegenover 11 fondsen lager. De grootste stijger was SBM Offshore met een dagwinst van 1,8 procent. Uit een enquête van Actiam onder beursexperts bleek het fonds de grote favoriet voor de maand september. "Men verwacht veel van de aanstaande beleggersdag half september", aldus Van Zeijl, die de maandelijkse beursenquête afneemt.

 

Andere stijgers waren Heineken en OCI met dagwinsten van respectievelijk 1,1 en 1,2 procent. Heineken kondigde de verkoop van de Mexicaanse verpakker Empaque aan voor 1,2 miljard dollar en wist daarop een boekwinst van 300 miljoen euro te realiseren. "Positief nieuws" aldus analist Karel Zoete van Rabobank, waardoor de balans van de brouwer "meer lucht" krijgt.

 

De grootste daler in de AEX was Delta Lloyd met een verlies van 1,7 procent. JPMorgan verlaagde het advies voor de verzekeraar naar Neutraal en verlaagde ook het koersdoel. Hoewel de marktomstandigheden voor Delta Lloyd gunstig zijn, verkozen de analisten van JPMorgan andere verzekeraars.

 

In de AMX ging Imtech aan kop met een dagwinst van 2,3 procent. Nutreco volgde op de voet met een winst van 1,4 procent. De grootste daler in de Midkap was NSI met een verlies van 3,0 procent. Vrijdag nabeurs maakte het vastgoedfonds bekend dat operationeel directeur Mark Siezen per direct vertrok naar een andere werkgever.

 

Onder de smallcaps viel Value8 op met dagwinst van 3,1 procent. Het investeringsvehikel kreeg de handen op elkaar door te schermen met een grote overname waaraan wordt gewerkt. Nedap dikte 2,2 procent aan.

 

Bij de lokale fondsen viel Inverko op met een verlies van bijna 12 procent nadat het vrijdag nabeurs de outlook voor dit jaar flink neerwaarts bijstelde.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.