Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Royal Dutch Shell verslaat verwachtingen

Update: Royal Dutch Shell verslaat verwachtingen
31 jul 2014 om 09:05

Royal Dutch Shell heeft in het tweede kwartaal van 2014 meer winst geboekt dan analisten hadden verwacht, waarbij zowel de divisie upstream als de divisie downstream bijdroegen. Dat bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de oliereus.

 

Volgens topman Ben van Beurden boekt Royal Dutch Shell vooruitgang met de begin dit jaar afgegeven doelstellingen om de groei en winsten te balanceren door beter te focussen op de financiële prestaties, kapitaalefficiëntie en het onverminderd leveren van sterke projecten.

 

De winst exclusief eenmalige posten op basis van geschatte actuele kosten, de zogenoemde CCS-winst, kwam in het tweede kwartaal uit op 6.126 miljoen dollar van 4.600 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Analisten gepolst door ABM Financial News mikten op een winst van 5.454 miljoen euro. Vergeleken met het eerste kwartaal daalde de winst evenwel met ruim 16 procent.

 

Op jaarbasis liep de winst bij de upstream-activiteiten op van 3.526 miljoen naar 4.722 miljoen dollar. De productie daalde op kwartaalbasis van 3,2 naar 3,1 miljoen vaten per dag, in lijn met de resultaten over dezelfde periode vorig jaar.

 

De winst bij downstream bedroeg in het tweede kwartaal 1.347 miljoen euro van 1.168 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De analisten voorzagen voor deze tak een winst van 1.037 miljoen dollar.

 

Shell boekte in het afgelopen kwartaal "goede vooruitgang" bij de geplande desinvesteringen voor dit en volgend jaar ter waarde van 15 miljard dollar. Volgens de oliereus verkocht het in de eerste helft van dit jaar voor 8,0 miljard dollar aan activiteiten, waarvan in het tweede kwartaal 6,5 miljard dollar voor upstream en 0,9 miljard dollar bij downstream.

 

Het kwartaaldividend groeit op jaarbasis met 4 procent naar 0,47 dollar per aandeel. Shell kondigde daarbij aan om in 2014 en 2015 voor in totaal 7 tot 8 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen. In de eerste helft van dit jaar kocht de oliereus al voor 1,6 miljard dollar aan eigen aandelen in.

 

Met de inkoop van eigen aandelen in combinatie met het dividend verwacht Shell in een periode van 2 jaar meer dan 30 miljard dollar terug te laten vloeien naar aandeelhouders.

 

Royal Dutch Shell noteerde vlak na opening 2,1 procent hoger op 30,74 euro.

 

Update: om meer informatie en koersreactie toe te voegen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.