Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak koerst zijwaarts, bedrijfscijfers negatief ontvangen

Beursupdate: Damrak koerst zijwaarts, bedrijfscijfers negatief ontvangen
28 jul 2014 om 11:11

De Amsterdamse beurzen koersten maandag richting het middaguur licht lager, in lijn met de Europese hoofdbeurzen en met een drukke handelsweek in het vooruitzicht. Cijfers van TNT Express en Arcadis kregen een negatieve ontvangst.

De AEX index noteerde 0,2 procent lager op 403,90 punten, terwijl de Midkap 0,8 procent prijs moest geven.

"Individuele uitschieters door bedrijfscijfers kunnen de markten deze week in beweging zetten", aldus Stan Westerterp van JNVB, die benadrukte dat beleggers daarnaast "met argusogen naar Rusland kijken", hetgeen een rem op de koersontwikkeling kan zetten.

Voor de lange termijn is de vermogensbeheerder, gelet op met name de aanhoudende zeer lage rente, echter zeer optimistisch gestemd. De huidige volatiliteit beschouwd Westerterp dan ook als "een rimpeling aan de horizon".

Beleggers op het Damrak krijgen later deze week inzicht in de ontwikkelingen van onder meer KPN, Randstad, Royal Dutch Shell en ArcelorMittal, terwijl in Europa vrijwel alle bankgiganten cijfers rapporteren. Later deze week staan in Amerika de cijfers van onder meer Merck & Co., Pfizer, UPS en Proctor & Gamble geagendeerd.

Op macrovlak kijken beleggers later deze week vooral naar Amerika, waar woensdag het rentebesluit wordt vrijgegeven en vrijdag het banenrapport.


Stijgers en dalers

Onder de overwegend roodgekleurde hoofdfondsen was TNT Express na rapportering van cijfers de negatieve uitschieter met een verlies van zes procent. KBC Securities stelde dat de resultaten "wat tegenvielen" terwijl ING de resultaten in Europa als "zwak" bestempelde. De omzet van TNT Express nam af met zes procent, terwijl onder de streep een nettoverlies van vier miljoen euro werd gerapporteerd.

Naast TNT Express waren ook KPN en Fugro opvallende dalers met verliezen van respectievelijk 2,7 en 1,7 procent. Randstad koerste daarentegen anderhalf procent hoger en voerde daarmee de hoofdindex aan na een adviesverhoging van Houden naar Kopen door KBC Securities.

De Midkap werd gedrukt door TomTom en Arcadis, die allebei ruim vier procent aan beurswaarde verloren.

De tweede kwartaalcijfers van Arcadis waren in lijn met de verwachtingen, maar analisten waren teleurgesteld over de outlook voor 2014, die volgens KBC Securities "significant" lager uitviel dan de consensusverwachting met een negatieve marktreactie tot gevolg. Voor heel 2014 mikt Arcadis nu op een omzet vergelijkbaar met het niveau over 2013, terwijl de operationele nettowinst circa 5 tot 10 procent hoger uitkomt. Eerder liet het advies- en ingenieursbedrijf weten voor 2014 op een stijging van zowel omzet als operationele winst te rekenen.

TomTom kreeg een adviesverlaging van ING van Kopen naar Houden. Analist Marc Zwartsenburg zag echter wel ruimte om het koersdoel te verhogen van 5,40 naar 6,00 euro.

Met afstand de grootste stijger onder de Midkappers was centenfonds Imtech met een plus van krap vijf procent.

In de AScX (-0,2%) profiteerde Ballast Nedam van de aankondiging dat de bouwer overeenstemming heeft bereikt om onderdelen af te stoten voor een verkoopprijs van circa 26,5 miljoen euro. Het aandeel koerste krap drie procent hoger. Grootste daler was BE Semiconductor met een verlies van circa anderhalf procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.