Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit hoger, PostNL onderuit

AEX sluit hoger, PostNL onderuit
24 feb 2014 om 17:58

De Amsterdamse beurs is maandag hoger gesloten nadat er steun werd gevonden in de stijgende koersen op Wall Street. De AEX won 0,4 procent en eindigde op 401,76 punten. De Franse beurs koerste 0,9 procent hoger en de Duitse beurs 0,4 procent.

 

"We zien vooral terughoudend handelssentiment vandaag, wat leidt tot verdeeldheid op de verschillende Europese beurzen", aldus marktanalist Sten Lemmens van IG.

 

Volgens Lemmens leverde een stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen weinig reactie op de beurzen op.

 

Beleggers letten volgens Lemmens deze week vooral op de kersverse voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, die donderdag een verklaring zal afleggen voor de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat.

 

De laatste tijd vallen de macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten tegen. "Beleggers bagatelliseren die cijfers mijns inziens te makkelijk door het recente slechte Amerikaanse weer de schuld te geven", aldus Lemmens van IG, die er verder op let of Yellens iets prijsgeeft over het afbouwtempo van het steunbeleid.

 

"Dit te snel doen zal voor onrust op de financiële markten zorgen, maar die steun te langzaam afbouwen zorgt juist voor snel stijgende inflatie of zeepbellen in bijvoorbeeld de Amerikaanse huizenmarkt" voorspelt Lemmens.

 

Tot de speech van Yellen verwacht de marktanalist dat de richtingloosheid op de beurzen aanhoudt.

 

Stijgers en dalers

In de AEX eindigden de meeste fondsen, onder leiding van Air France-KLM hoger. De luchtvaartmaatschappij profiteerde volgens handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO van een positief analistenrapport van het Franse Oddo Securities en koerste 2,8 procent hoger.

 

De aandacht ging echter vooral uit naar PostNL, dat 19,7 procent in waarde daalde na een teleurstellende outlookverlaging door het postbedrijf. De cijfers over 2013 waren redelijk in lijn met de verwachtingen, maar volgens Kepler Cheuvreux was de krimp van het briefpostvolume sterker dan PostNL had voorzien. De broker noemde de geprognosticeerde krimp van 9 tot 12 procent voor de komende jaren dan ook "optimistisch".

 

In 2015 verwacht PostNL een onderliggend contant bedrijfsresultaat te realiseren van 260 tot 330 miljoen euro. Dit is aanzienlijk minder dan de 300 tot 370 miljoen euro waarop het postbedrijf aanvankelijk mikte.

 

De AMX steeg 0,5 procent. De grootste stijger was Boskalis met 2,8 procent. Een directe aanleiding voor de winst van het van origine baggerbedrijf ontbrak. Ook ingenieursbureau Arcadis kende een goede dag met een winst van 2,1 procent.

 

Net als in de AEX ging echter ook de aandacht in de Midkap niet uit naar de stijgers, maar juist naar de grootste daler. Pharming verloor 22,8 procent nadat de Amerikaanse toezichthouder FDA de deadline voor het besluit over het middel Ruconest verlengde tot 16 juli 2014. KBC Securities noemde de koersval begrijpelijk, maar meende dat de kans "zeer groot" is dat de toezichthouder uiteindelijk toestemming verleent.

 

Onder de kleinere fondsen vielen AND en Neways op. De navigatiespecialist profiteerde van de aankondiging van een nieuw contract en de leverancier van elektronische schakelingen publiceerde meevallende jaarcijfers. De fondsen wonnen respectievelijk 7,4 en 6,8 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index een procent hoger op 16.258,71 punten. Ook de S&P500 Index en Nasdaq koersten een procent hoger.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.