Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Altice en Besi beste keuzes 2014

Altice en Besi beste keuzes 2014
31 dec 2014 om 17:00

De Amsterdamse beurs heeft in 2014 een winst van 5,6 procent geboekt op een slotstand van 424,74 punten. Inclusief dividend bedroeg het rendement zelfs bijna 9 procent.

 

In de AEX was toeleverancier van de halfgeleiderindustrie ASML dit jaar, net als sectorgenoten, de grote uitschieter met een koerswinst van iets meer dan 31 procent, op de voet gevolgd door Reed Elsevier met bijna 29 procent en Corio met 25 procent. Reed Elsevier geldt als een defensief aandeel met een goed dividendrendement en Corio wordt overgenomen door de Franse sectorgenoot Klépierre.

 

Altice , dat eind januari een notering kreeg op het Damrak en pas in december in de AEX werd opgenomen, dikte echter 128 procent in waarde aan.

 

Tegenover deze forse winsten stonden de oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro met dalingen van respectievelijk 34 en 60 procent. Beide fondsen kampten met de gevolgen van een dalende olieprijs, maar ook bedrijfsspecifieke kwesties zetten druk op de koersen.

 

SBM Offshore leek dit jaar eindelijk een streep te kunnen zetten onder een aantal hoofdpijndossiers uit het verleden, totdat het betrokken bleek bij een omvangrijke smeergeldaffaire die leidde tot een schikking van 240 miljoen dollar. Daarbij lopen er in Brazilië nog altijd onderzoeken tegen SBM Offshore.

 

Fugro bracht in het najaar slecht nieuws naar buiten met het verlagen van de doelstellingen en schrapte het dividend, waarna de vrees voor een claimemissie de kop op stak. De grootschalige verkopen van grootaandeelhouder Gert-Jan Kramer rond deze periode deed de koers ook geen goed. Enige redding was er nog doordat Boskalis een belang van 15 procent nam in de bodemonderzoeker en er op de laatste dag van het jaar een akkoord werd bereikt over het tijdelijk oprekken van de convenanten.

 

In de AMX was Aperam , een producent van roestvast staal, de absolute uitblinker met een jaarwinst van 83 procent. Kort na de afsplitsing van ArcelorMittal in 2011 kwam de koers van het fonds in een vrije val. Medio 2013 krabbelde het fonds op en in 2014 zette dit proces in een flink hogere versnelling door.

 

ASM International volgde met een nog altijd stevige koerswinst van bijna 47 procent. Net als ASML profiteerde ASMI van de gunstige marktomstandigheden voor halfgeleiders.

 

Imtech was dit jaar de paria op het Damrak. De technische dienstverlener verloor meer dan 90 procent aan beurswaarde als gevolg van een grootschalige fraude binnen de onderneming die het fonds dwong enorme hoeveelheden nieuwe aandelen uit te geven, onderdelen te verkopen en het volledige bestuur te vervangen.

 

Bij de kleinere fondsen was BE Semiconductor Industries de grote winnaar met een koersstijging van 126 procent. Ook Wessanen deed het goed met een stijging van de beurswaarde met 85 procent. De producent van biologische en natuurlijke voeding, in het verleden regelmatig goed voor een winstwaarschuwing, lijkt onder nieuwe topman Christophe Barnouin klaar te worden gestoomd voor een nieuwe toekomst in de groeiende markt voor organische voeding in Europa.

 

Onderaan eindigde Ballast Nedam . De bouwer verloor de helft aan beurswaarde. De bouwsector lag er beroerd bij en Ballast Nedam moest meerdere probleemprojecten melden, waarbij vooral het project aan de A15 Maasvlakte-Vaanplein een molensteen om de nek bleek. Een meevaller was nog dat op de laatste handelsdag van het jaar overnamefantasie in het fonds sloop, waardoor de koers met zo’n 25 procent steeg.

 

Ordina zag in 2014 de koers ruim een derde prijsgeven. Fraudeperikelen bij aanbestedingen bij overheidsopdrachten zorgden voor de fikse afstraffing. De onderzoeken lopen nog en begin 2015 zullen de uitkomsten bekend worden gemaakt.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.