Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Flink spektakel op Damrak

Flink spektakel op Damrak
31 okt 2014 om 17:54

De Amsterdamse beurs heeft vrijdag in stijl afscheid genomen van de handelsweek.

 

De AEX steeg 1,9 procent op 411,32 punten en werd op weekbasis bijna 4 procent meer waard. De hele maand oktober werd evenwel afgesloten met een verlies van meer dan 2 procent.

 

Ook elders in Europa deden de beurzen het goed. Zowel de Duitse als de Franse beurs wonnen 2,2 procent.

 

Aanjager van de mondiale beurzen was vandaag de Bank of Japan die aankondigde nog meer te gaan stimuleren, aldus vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB. "Er komt opnieuw een enorme liquiditeit naar de markt".

 

In combinatie met goede bedrijfscijfers uit Amerika, zowel uit de nieuwe economie met bijvoorbeeld LinkedIn, en uit de oude economie met Chevron en Exxon Mobil, was dit aanleiding volgens Westerterp voor "exceptionele uitslagen" op de beursvloeren.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden vrijwel alle fondsen hoger verhandeld. Tot de grootste stijgers behoorden ASML en ING Groep met dagwinsten van iets meer dan 3 procent.

 

OCI leverde 0,3 procent in en opnieuw was Fugro de gebeten hond. De bodemonderzoeker leverde 7,7 procent, nadat het fonds de afgelopen dagen al tientallen procenten aan beurswaarde zag verdampen. Grootaandeelhouder Gert-Jan Kramer meldde op te stappen na discussie over zijn recente  verkopen van stukken Fugro.

 

In de AMX was een negatieve hoofdrol weggelegd voor USG People, dat 10,7 procent lager werd verhandeld. De uitzender boekte een teleurstellende omzetgroei van 5 procent in het derde kwartaal volgens analist Konrad Zomer van ABN AMRO, die zelf op ruim 7 procent had gemikt. De belangrijkste reden voor de teleurstelling was dat enkele grote contracten bij Start People niet werden verlengd, zo meende Zomer. Over de brede linie reageerden analisten evenwel genuanceerd op de cijfers van USG People, met hier en daar zelfs positieve opmerkingen. Portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen schreef een belangrijk deel van het koersverlies dan ook toe aan een zwak optreden van het management van USG People tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers.

 

Verder leverde Imtech 5,4 procent in en werd Arseus 2,6 procent minder waard. Sinds Kempen & Co eerder deze week een verkoopadvies afgaf op Arseus, staat de koers van het fonds onder flinke druk.

 

De grootste stijgers in de AMX waren Accell Group en Aalberts Industries met dagwinsten van respectievelijk 4,3 en 3,1 procent.

 

Bij de smallcaps was het opnieuw Besi dat het goed deed. Het fonds werd 8,6 procent meer waard. Volgens analist Marc Hesselink van ABN AMRO kwam Besi donderdag met "heel sterke" cijfers en viel de koersreactie gisteren nog mee in vergelijking tot ASMI, dat met dubbele cijfers steeg. Onderliggend waren de cijfers volgens Hesselink evenwel "zeker zo sterk" en was de verrassing mogelijk nog groter.

 

De grootste daler was Ordina met een verlies van 4,1 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index bijna een procent hoger op 17.358,41 punten. De breder samengestelde S&P500 index won eveneens bijna  een procent en techbeurs Nasdaq koerste ruim een procent hoger.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.