Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak schudt verliezen van zich af

Damrak schudt verliezen van zich af
23 okt 2014 om 17:50

Het Damrak is donderdag licht hoger gesloten op 396,89 punten na een daling op woensdag. De hoofdindex gaf daarmee een vervolg aan de koerswinsten van eerder deze week.

 

"Het herstel was te verklaren door beter dan verwachte inkoopmanagersindexen uit Europa", aldus sales trader Gert Berendse van ING.

 

Aanvankelijk kreeg de markt volgens Berendse een tegenvallende inkoopmanagersindex over Frankrijk voor de kiezen, maar kon zich daarna optrekken aan de sterkere cijfers uit Duitsland en de eurozone. Ook analisten van Rabobank meenden dat Duitsland positief wist te verrassen.

 

Daarnaast boden Amerikaanse bedrijfscijfers een extra steuntje in de rug voor de Europese beurzen. "Met name de cijfers van Caterpillar waren erg goed en reden voor het herstel in de middag", zo meende Berendse.

 

Stijger en dalers

In de AEX sloten meer fondsen in het groen dan in het rood, maar zwaargewicht Unilever drukte de index flink. ING en JPMorgan Cazenove bestempelden de kwartaalrapportage van Unilever als teleurstellend, waarbij met name de onderliggende omzetgroei als zwak werd beoordeeld. Het aandeel Unilever herstelde weliswaar gedeeltelijk van een zwaar openingsverlies maar gaf op het slot nog wel altijd 2,7 procent prijs.

 

Beleggers reageerden eveneens negatief op de kwartaalcijfers van Gemalto. ING sprak van een "nogal uitdagende" outlook, terwijl analisten van Morgan Stanley spraken van een "tegenvallende omzetontwikkeling". Het aandeel sloot uiteindelijk ruim 4,5 procent lager.

 

Daarnaast behoorden ook de Nederlandse oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore tot de grootste verliezers op het Damrak met verliezen van 1,7 procent voor SBM Offshore en ruim vijf procent voor Fugro. De Noorse bodemonderzoeker Petroleum Geo-Services verlaagde voorbeurs de outlook voor het lopende jaar. Het aandeel Fugro kreeg ook nog eens een koersdoelverlaging van Rabobank van 31,00 naar 23,00 euro te verwerken. Fugro moet volgens Rabobank snel en besluitvaardig handelen om de grip op de eigen toekomst niet kwijt te raken.

 

De sterkste stijger was ING met een winst van bijna twee procent, op de voet gevolgd door TNT Express, dat volgens een handelaar profiteerde van een positief analistenrapport. De pakketbezorger won 1,7 procent.

 

In de Midkap (+0,5%) was TenCate de uitblinker met een koerswinst van 3,3 procent na de aankondiging van een nieuw contract voor de levering van Defender M. Rabobank sprak van een belangrijk contract en stelde dat het de groeitaxaties voor Defender M wellicht te conservatief berekende. Daarnaast blikken beleggers al vooruit op de kwartaalcijfers, die het onderneming morgen bekend maakt. Analisten rekenen op meer omzet en winst voor het Almelose bedrijf.

 

Ook navigatiespecialist TomTom en Air France-KLM deden goede zaken met winsten van respectievelijk 2,3 en 1,6 procent.

 

Daarentegen verloor BAM 1,1 procent. De bouwer heeft inmiddels diverse gesprekken gevoerd in verband met de problemen rondom een busbaan in het Britse Cambridgeshire, zo liet een woordvoerder tegenover ABM Financial News weten. "Er zijn diverse gesprekken geweest en die worden voortgezet", aldus de woordvoerder, die daarbij niet aangaf wanneer er uitkomsten van deze gesprekken te verwachten zijn.

 

De rode lantaarn werd gedragen door centenfonds Imtech, dat 48 procent inleverde. Het fonds koerste nipt boven de 0,01 euro. Woensdagavond bleek ruim de helft van de claimrechten in de afgelopen twee weken te zijn uitgeoefend. Inmiddels is de rump plaatsing van start gegaan.

 

Tussenstand Wall Street

Na een dag van verliezen stevent ook Wall Street donderdag af op een fors hoger slot. De winsten voor de S&P 500, Dow Jones index en Nasdaq lopen op van 1,5 tot 1,7 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.