Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: pas op de plaats AEX na opmars

Beursupdate: pas op de plaats AEX na opmars
22 okt 2014 om 10:49

De Amsterdamse beurs maakte woensdag door winstnemingen een pas op de plaats na de koerswinsten van de afgelopen dagen.

 

De AEX noteerde kort na half elf een half procent lager op 392,48 punten. Hiermee presteerde de AEX zwakker dan de andere Europese beurzen, hoewel ook hier verliezen werden geleden.

 

"We zien wat winstnemingen na de recente opmars", aldus vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Beheer en Brokers. Smit wees daarnaast op een weerstand voor de AEX op 395 punten. De hoofdgraadmeter sloot hier dinsdag nipt onder en nadat de index bij opening door deze weerstand brak, werd de winst vervolgens weer vlot ingeleverd.

 

Beleggers hebben voor later vandaag nog oog voor het inflatiecijfer uit Amerika, te samen met bedrijfscijfers van onder meer de Amerikaanse giganten Dow Chemical en Boeing.

 

Stijger en dalers

In de AEX was het aantal stijgers in de minderheid. Boskalis, dat anderhalf procent won, nam de leiding. Ook SBM Offshore en Randstad behoorden tot de kopgroep met elk een koerswinst van 0,7 procent.

 

Daarentegen zetten beleggers het aandeel Heineken 1,8 procent lager nadat de bierbrouwer de omzet in het derde kwartaal onder druk zag staan, mede door negatieve wisselkoerseffecten. De resultaten van Heineken waren aan de lichte kant, waarbij vooral de biervolumes "aan de magere kant" waren volgens analist Robert Jan Vos van ABN AMRO. Ook analisten van JPMorgan lieten zich teleurgesteld uit over het kwartaalrapportage van de brouwer en benadrukten de daling, op autonome basis, van de biervolumes. Er was juist gerekend op een stijging.

 

Andere fondsen in het rood waren zwaargewicht ArcelorMittal en Philips. De staalreus leverde 1,2 procent in en het Eindhovense bedrijf werd zelfs 1,8 procent minder waard.

 

Net als Heineken werd Midkapper Arcadis ook flink geraakt na het bekend maken van de resultaten over het afgelopen kwartaal. De resultaten van Arcadis waren aan de zwakke kant, meende analist Dieter Furniere van KBC Securities, die dit weet aan de autonome omzetdaling van 7 procent in Noord-Amerika. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers liet zich positiever uit over de cijfers en noemde deze per saldo positief. Daarbij verhoogde het adviesbureau de outlook voor heel 2014. Arcadis kleurde 4,3 procent rood, terwijl centenfonds Imtech ruim 9 procent inleverde.

 

De sterkste stijgers in de Midkap waren BAM en Aperam met winsten van respectievelijk 2,9 en 1,6 procent. Verder dikte Nutreco 0,4 procent aan nadat bekend werd dat de overname van de diervoederspecialist nog geen gelopen race lijkt. Na APG heeft nu ook grootaandeelhouder NN Group zijn ongenoegen geuit over de overnameprijs. SHV, dat bereid is 40 euro per aandeel te betalen, heeft inmiddels al wel een belang van zo’n 11 procent opgebouwd in de diervoederspecialist.

 

Bij de kleinere fondsen was Neways een opvallende stijger met een winst van meer dan 6 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.