Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rood Damrak in afwachting van Draghi

Rood Damrak in afwachting van Draghi
2 okt 2014 om 11:44

De Amsterdamse beurs koerste richting het middaguur in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en in lijn met de Europese hoofdbeurzen beduidend lager.

De AEX noteerde 0,8 procent lager op 413,30 punten. Futures op Wall Street wezen op een neutrale opening na de koersval van woensdag, waarbij de Dow Jones index krap anderhalf procent prijs gaf.

"Het lijkt een beetje te gaan borrelen", aldus handelaar Tycho Schaaf van Lynx, die opmerkte dat onder meer de prijzen van staatsobligaties en goud opliepen.

De handelaar constateerde daarnaast dat de markt na de "hoge september expiratie" verzwakte. Daarbij werd de afgelopen handelsdagen nog snel de beursgangen van onder meer Zalando en Rocket Internet in de markt gezet, maar die waren vooralsnog teleurstellend.

De markt kijkt vanmiddag uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, die de helpende hand zou kunnen bieden, aldus Schaaf.

Analisten van Rabobank rekenen, na een lager dan verwacht inflatiecijfer voor de eurozone eerder deze week, in ieder geval op actie door de ECB. "Is het niet bij de bijeenkomst in Napels [waar voorzitter Mario Draghi spreekt], dan wel later dit jaar" , aldus de analisten die aangaven dat de beweging in de euro/dollar hier alvast op vooruitloopt.

Stijgers en dalers

De hoofdfondsen op het Damrak koersten eensgezind lager waarbij bodemonderzoeker Fugro met een verlies van ruim twee procent de grootste daler was. Een boete van honderden miljoenen euro’s voor Philips vanwege patentschending werd door beleggers luchtig opgevat. Het is volgens analist Marcel Achterberg van Petercam nog afwachten of Philips de boete uiteindelijk daadwerkelijk moet betalen, aangezien het Eindhovense bedrijf  beroep aantekend. De boete van 467 miljoen euro dollar is omgerekend 0,40 euro per aandeel, nuanceerde Achterberg de impact van de boete.

 
Het Eindhovense bedrijf, die de laatste handelsdagen een uitblinker was op Beursplein 5, presteerde met een daling van 0,4 procent relatief goed, daarbij geholpen door een koersdoelverhoging door Citi Research.

In de Midkap (+0,8%) ging TomTom met een stijging van 3,5 procent fier aan kop. SNS Securities verhoogde het advies voor het navigatiebedrijf naar Kopen met een koersdoel van 8,20 euro. Nieuwe overeenkomsten van TomTom met Bosch en Volkswagen lagen ten grondslag aan de adviesverhoging.

Het geplaagde Air France-KLM en roestvast staalproducent Aperam verloren daarentegen circa 2,5 procent. Imtech was evenwel de grootse daler met een verlies van 3,5 procent.

In de AScX (-1,4%) ging alle aandacht uit naar Ordina na onthullingen over fraude door het tv-programma Zembla. Analist Jos Versteeg bestempelde de ontwikkelingen tegen ABM Financial News als "heel vervelend" en sloot vertraging bij het verwerven van nieuwe opdrachten niet uit. Ordina laat de aantijgingen onderzoeken, maar meldde dat eerdere indicaties van fraude geen onregelmatigheden opleverden. Het aandeel koerste 16 procent lager.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.