Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Draghi biedt weinig verrassing

Draghi biedt weinig verrassing
2 okt 2014 om 15:26

De Europese Centrale Bank heeft conform verwachting geen bazooka op tafel gelegd en de aankoop van staatsobligaties aangekondigd, maar meldde wel nog deze maand te beginnen met het recent aangekondigde opkoopprogramma voor covered bonds. Dit bleek donderdag uit de toelichting op het rentebesluit door voorzitter Mario Draghi.

 

In de tweede helft van oktober wil de centrale bank starten met het opkopen van vorige maand aangekondigde covered bonds gedurende een periode van tenminste twee jaar, later dit kwartaal gevolgd door het opkopen van asset backed securities (ABS).

 

De ECB gaf daarbij aan ook bereid te zijn asset backed securities te kopen in landen met een kredietwaardigheid lager dan BBB-, mits deze landen onderdeel zijn van een EU-programma.

 

Dit laatste kwam niet als een totale verrassing. Marktanalisten van Rabobank hielden er al rekening mee dat de ECB de reikwijdte van de aankoopprogramma’s wilde vergroten.

 

De aankopen in combinatie met de TLTRO’s zullen volgens Draghi een "aanzienlijke" impact hebben op de balans van de centrale bank.

 

Vorige maand gaf de ECB al aan de eigen balans flink te willen vergroten naar het niveau van begin 2012, wat neerkomt op een toename van zo’n 1.000 miljard euro. Draghi voegde daar vandaag aan toe dat de balans slechts een middel is.

 

De centraal bankier herhaalde verder opnieuw dat de ECB unaniem achter het nemen van onconventionele maatregelen staat als de situatie daarom vraagt, dat wil zeggen als de inflatie te lang laag blijft.

 

Voor de komende maanden rekent de ECB op een aanhoudende lage inflatie, nadat de consumentenprijzen in de eurozone in september met slechts 0,3 procent stegen. Op de langere termijn streeft de centrale bank naar een inflatie richting de 2 procent.

 

Ondanks de recente cijfers constateerde Draghi dat een gematigd economisch herstel in 2015 nog altijd waarschijnlijk is, hoewel de ontwikkelingen wel scherp in de gaten moeten worden gehouden.

 

Draghi gaf daarbij aan vooral zorgen te hebben over de hoge werkloosheid als bedreiging voor het economische herstel.

 

De ECB bepaalde eerder vanmiddag om de rentes onveranderd te laten. Daarmee bleef de belangrijkste rente op 0,05 procent, de strafrente op 0,30 procent en de depositorente op 0,20 procent negatief.

 

De euro/dollar noteerde 0,4 procent hoger op 1,2683.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.