Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vier banken onder loep voor Libor-manipulatie

Vier banken onder loep voor Libor-manipulatie
19 jul 2012 om 13:11

Autoriteiten hebben vier grote Europese banken specifiek onder de loep genomen vanwege een vermeende samenzwering om de Libor in de jaren voor de crisis van 2008 te manipuleren, schrijft de Financial Times op basis van ingewijden.

 

Volgens de zakenkrant onderzoeken autoriteiten of handelaren bij Crédit Agricole, HSBC, Deutsche Bank en Société Générale onder leiding van handelaren bij het al beboete Barclays de Libor voor eigen gewin hebben gemanipuleerd. Met de manipulatie profiteerden de eigen posities van de handelaren, schrijft de FT. 

 

De London Inter Bank Offered Rate is de benchmark korte termijn rente en bepalend voor honderden biljoenen dollars aan financiële contracten, uiteenlopend van exotische derivaten tot hypotheken. Dagelijks stelt dat de Britse bankiersorganisatie BBA de Libor vast op basis van de ingediende taxaties van banken die lid zijn van het Libor-panel.

 

In totaal zouden autoriteiten naar zo’n 20 banken kijken in verband met het Libor-schandaal. Volgens de FT is duidelijk dat veel van de banken in de crisisperiode tussen 2007 en 2009 sjoemelden met de Libor in de hoop gezonder voor de dag te komen. Mogelijk gebeurde dat met medeweten van of mogelijk op instigatie van toezichthouders. 

 

Barclays heeft 451 miljoen dollar aan boetes voor de Libor-manipulatie betaald. Daarnaast zijn CEO Bob Diamond en Chief Operating Officer Jerry del Missier opgestapt.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.