Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: tijdsdruk wordt Xinmao fataal in overnamestrijd Draka

Beursblik: tijdsdruk wordt Xinmao fataal in overnamestrijd Draka
6 jan 2011 om 14:11
De overnamestrijd rond Draka Holding lijkt voorbij te zijn nadat  Xinmao vanmiddag de handdoek in de ring gooide. Xinmao maakte bekend dat een officieel bod niet meer haalbaar is omdat het Chinese bedrijf de steun van grootaandeelhouder Flint Beheer niet kan krijgen. Daarnaast spelen tijdsdruk, regels en eisen, zoals de Wet op het financieel toezicht, Xinmao parten. Eerder al haakte het Franse Nexans ook af in de overnamestrijd rond het Nederlandse kabelbedrijf, waardoor alleen Prysmian overblijft.

Xinmao bood 20,50 euro per aandeel in contanten, vergeleken met het bod van 17,20 euro in contanten en aandelen van het Italiaanse Prysmian. Nexans bood vorig jaar nog 15,00 euro in contanten. Prysmian heeft vandaag het bod gelanceerd, dat tot 3 februari loopt.


Grootaandeelhouder Flint

Flint Beheer, het investeringsvehikel van de familie Fenterer van Vlissingen, bezit 48,5 procent van de stukken. Prysmian meldde dat Flint zijn stukken onherroepelijk heeft aangemeld voor het bod van 17,20 euro. Wel bevat de toezegging van Flint een clausule dat het de stukken bij een andere bonafide partij mag aanbieden in het geval van een serieus bod dat tenminste 16,3 procent hoger is dan het bod van Prysmian.

Het bod van Prysmian heeft unaniem de steun van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen van Draka. Ook de ondernemingsraad van het kabelbedrijf en vakbond FNV hebben zich achter het bod van de Italianen geschaard.

“Het belangrijkste is dat Flint niet heeft gekozen voor de Chinezen,” zegt analist Nico van Geest van Keijser Capital. “Flint zat lang in het bedrijf en ging in tegenstelling tot een hedgefonds niet voor de quick buck,” aldus Van Geest. Over andere aandeelhouders zegt Van Geest dat sommige aandeelhouders niet tevreden zullen zijn met het bod en er een achterhoede gevecht kan gaan plaats vinden.“Maar,” voegt hij toe, “het pleit lijkt te zijn beslecht.”

Volgens de meest recente meldingen in het register van de AFM heeft Centaurus Capital Ltd een stemrecht van 5,21 procent in Draka. Kempen Capital Management heeft een belang van 5,19 procent en ASR Nederland bezit 6,76 procent. Joop Witteveen van Kempen Capital Management zei tegenover Reuters dat hij de gewone aandelen van Draka op de markt aanbiedt. Over de cumulatief preferente aandelen wil Kempen overleggen met Prysmian.

Transparantie

Van Geest merkt op dat de transparantie bij Xinmao te wensen over liet. Het Chinese ministerie van Handel liet op 21 december vorig jaar weten geen aanvraag te hebben ontvangen van Xinmao voor goedkeuring van het bod. Een dag eerder had Xinmao een persconferentie gehouden over het bod, waarvoor het beweerde financiering te hebben geregeld van 1,1 miljard euro China Minsheng Banking Corporation. Definitieve bevestiging van de lening is echter niet naar buiten gebracht.

 

Peter Olofsen, een analist bij Kepler Capital Markets stelt dat er steeds twijfels waren over het bod van Xinmao en over het bedrijf zelf.  Xinmao, dat genoteerd is aan de beurs van Shenzen en onderdeel is van de Xinmao Group, had in 2009 een omzet van omgerekend 91 miljoen euro, vergeleken met een omzet van 2 miljard euro van Draka. De Xinmao Group houdt zich bezig met zowel conventionele als optische kabels, industrieel vastgoed, infrastructuur, mijnbouw en windenergie.


Race tegen de klok

Olofsen stelt dat de tijd in het voordeel van Prysmian werkte om Xinmao af te troeven. Volgens de Nederlandse wet had Xinmao tot 14 februari de tijd om een officieel biedingsbericht neer te leggen bij de AFM.

Martijn den Drijver, een analist bij SNS Securities, merkte vanochtend in een note op dat voor de aandeelhoudersvergaderingen van Draka en Prysmian op 24 en 26 januari financieringsdocumenten beschikbaar moet hebben. Daarnaast moet het bedrijf toestemming van Chinese en Nederlandse autoriteiten hebben en moeten de statuten van Draka worden aangepast op de aandeelhoudersvergadering.

“Ik kan mij voorstellen dat aandeelhouders met gemengde gevoelens achterblijven omdat het voor Xinmao een race tegen de klok was,” zegt Olofsen. Volgens de analist is het gissen waarom Xinmao vandaag besloot af te haken. Hij wijst er op dat in het persbericht geen nieuwe informatie staat over waarom het bod is afgeblazen.

De Vereniging van Effectenbezitters is van mening dat Draka Xinmao niet genoeg tijd heeft gegund, wat volgens de belangenvereniging onacceptabel is voor aandeelhouders. In december maakte de VEB per brief aan de directie van Draka bezwaar over de gang van zaken.

Vooruitkijkend zeg Olofsen weinig actie te verwachten van aandeelhouders van Draka omdat er geen concurrerend bod meer is. Als Prysmian zich zou moeten terug trekken blijven aandeelhouders met lege handen achter, stelt de analist.

 

Op de beurs is de koers van Draka scherp onderuit gegaan op het nieuws van het afhaken van Xinmao. Draka noteert 8,3 procent lager op 17,36 euro.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected]
Amsterdam: +31(0)20-845 40 59
Groningen: +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.